Aizvērt

FIB atnāca pakaļ

2019. gada 20. februārī, 08:00
Raksta autors: Dina Poriņa
FIB atnāca pakaļ
2012. gada sākumā Mārtiņš Apškalns un Igors Pirins kopā ar citiem Kuldīgas pauerliftinga pārstāvjiem tika sveikti pasākumā "Sporta laureāts" 2011. Drīz pēc tam M.Apškalns Gērnsijas salā tika apcietināts par naudas izkrāpšanu ar kredītkartēm, bet nu kopā ar I.Pirinu Amerikā tiek tiesāts par viltus tirdzniecību ar automašīnām un svešas naudas izmānīšanu
Plašā operācijā ASV, Latvijā, Lietuvā un Somijā arestēti desmit cilvēki, kuri iesaistīti krāpšanas un naudas atmazgāšanas shēmā. Viņu vidū arī kuldīdznieki Mārtiņš Apškalns un Igors Pirins, plašāk pazīstami kā pauerliftingisti. Decembrī abi izdoti Amerikas tiesībsargiem.
Kā pagājušonedēļ ASV informēja Ņujorkas dienvidu apgabala federālais prokurors Džefrijs S.Bermans, šis grupējums kopā ar līdzdalībniekiem, populārās interneta vietnēs uzdodoties par auto tirgotājiem un kolekcionāriem, izkrāpis naudu no cilvēkiem, kuri domājuši, ka maksā par dārgām, retām automašīnām. Kad noziedznieki un pircēji vienojušies par cenu, avansa maksājumu un transporta izdevumiem, naudu vajadzējis pārskaitīt it kā transporta firmām, kas patiesībā bijušas t.s. čaulas kompānijas. No to kontiem bankās peļņa daudzkārt noņemta un sūtīta uz tām valstīm, no kurām nāk apsūdzētie un līdzzinātāji. Tas darīts vismaz no 2016. gada janvāra līdz 2018. gada decembrim. Noziegumos cietušas ASV privātpersonas un bankas, un iespējamie upuri vēl tiek aicināti pieteikties.

Pērnā gada nogalē Kuldīgu pāršalca runas par īpašu aizturēšanas operāciju. M.Apškalns un I.Pirins tika arestēti un nosūtīti uz ASV, kur 21. decembrī tiesā viņiem izvirzīta apsūdzība. Ņujorkā aizturēti Jānis Berns, Raitis Grigorjevs, Agris Petrovs un Valters Volksons, Rīgā – Sergejs Logins, Viļņā – Diāna Maksimoviča un Vladislavs Zapoļskis, Helsinkos – Pāvels Berncs.

ASV vadītajā divu gadu izmeklēšanā iesaistīti Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), Muitas un robežkontroles dienests, Ņujorkas policijas departaments un dienvidu apgabala prokurors, kā arī Latvijas, Lietuvas un Somijas tiesībsargājošās iestādes. Kā sacījis FIB pārstāvis Viljams F.Svīnijs: „Ir svarīgi, lai šie apsūdzētie saprot, ka FIB spēj viņus nogādāt Amerikā, kur stāties tiesas priekšā un par noziegumiem saņemt sodu.” Par krāpšanu maksimālais sods ir 30 gadu cietumā, par naudas atmazgāšanu – 20.

Kuldīdznieks M.Apškalns par līdzīgiem nodarījumiem jau apcietināts 2013. gadā Gērnsijas salā Lielbritānijā, kur par krāpšanu ar kredītkartēm un naudas atmazgāšanu (no 2010. līdz 2012. gadam) viņam piespriesti četri gadi cietumā. 2014. gadā viņš izdots Latvijai.
Komentāri
Haviers Rodrigezs Ruskimirs Čava
2019. gada 25. februārī, 12:27
Jā, ATAMAH parazītiņ, jau 8 gadus nodrošinu stabilu darbu 10 un vairāk cilvēkiem, un lielākajai daļai maksāju algu virs vidējā (neto), tā kā sēdi biksēs un klusē, jo no mana uzņēmuma nodokļiem maksā tavus maznodrošinātā un bezdarbnieka pabalstus, lai tu nenosprāgtu badā. Ja arī es būtu starpnieks, tad tas vismaz būtu labāk, kā izkrāpt naudu, pablatot pa Kuldīgu un pēc tam atlikušo dzīvi "baudīt" vīriešu sabiedrību četrās sienās aizokeānijā. Zinu, ka tev radiņi Anglijā sēž pie konveijeriem, ar savu komentāru vari sveicināt viņus, nav nedaudz ironiski?!

Starp citu, nākamreiz, kad tu atzīmēsies bezdarbniekos, pajautā pēc latviešu valodas stundām un izmanto iespēju kursos apgūt kādas iemaņas, lai esi derīgs darba tirgū, savādāk tev kādu dienu vēl sanāks piebiedroties taviem supervaroņiem otrpus okeānam. :)
ATAMAH
2019. gada 24. februārī, 17:52
Haviers Rodrigezs Ruskimirs Čava - tu esi ta biznesa haizivs, kas var kādam darbu iedot, par kadu biznesu tu runā, ielist kaut kādā ķēdē par starpnieku.. Ak kungs arzemnieki neuzticas vairāk, laikam parak daudzas reizes esi uzmests gan latvija gan arzemes, kad sac raudāt par to kad valsts piederīgie ālējās ārzemēs.. Sedi sava anglija pie konveiera un turpini šķirot darzeņus!!
Haviers Rodrigezs Ruskimirs Čava
2019. gada 24. februārī, 16:19
Au, ATAMAH, tu ambāli un visi pārējie aizstāvji. Latvijas politikai nostājai vajadzētu būt tādai, kura aizstāv noziedziniekus tikai tāpēc, ka šiem Latvijas pase?! Man vienalga kas šos šņorē, krievi, amerikāņi vai mozambikāņi, ja vāra mēslus, tad lai arī paši strebj. Kā lai uzņēmējs no Latvijas ārzemju partnerus pārliecina, ka bizness ar latviešiem ir doršs? Absolūti nekā, jo visur tik dzird, ka Latvijas piederīgie ārzemēs ālējās vai kādu apkrāpj. Un tad tādi nurņaki, kā tu kauc, ka darba devējs nemaksā, mazas algas, darba nav utt., kur tā nauda un darba vietas radīsies, ja ārpus LV tirgus letiņu biznesam ir uzmetēju reputācija dēļ tādiem internacionālajiem mazpisānu krāpniekiem.
ATAMAH
2019. gada 23. februārī, 22:17
Visi atceras to, kad Krievi bija okupējusi Latvīju, bet kam tagad ir musu tautas kalpi pardevuši mūsu zemi! Valsts ir piebazta ar Amerikāņu kara tehnikas lužniem, tenku avizīte piebazta ar informācīju kad FIB ieradies kādu sašņoret, kāda sakara vispar tāds FIB ierodas Latvija kādus sasnorēt? jo Amerika ir OKUPĒJUSI Latviju!!! Paldies mūsu valsts kungiem kas tik tālu ir noveduši musu valsti, kādel Kurzemnieks neraksta par to kā tiek izzagta nodokļu maksātāju nauda!???
Edza
2019. gada 22. februārī, 11:52
Nu vares radit 30 gadus gvantemala savuss musišus.pirins tok ir pretigs cilveks tapat ka bralis
skats no malas
2019. gada 21. februārī, 21:57
Atkal "rada" neesošu sensāciju! Avīzei būtu laiks atvainoties,piemēram, Emīlam M.(no Ēdoles) un atsaukt savus nomelnojošos rakstus par cilvēkiem; un nelemt tiesu pirms neesat izlasījuši spriedumu! Tenkojam,tenkojam ....
tāda lēta popularitāte!
Aiva
2019. gada 21. februārī, 17:04
Nu un, ka zin?! Es ar to lepojos!!! Jo zinu vairāk, nekā jūs!
Trubadūrs
2019. gada 21. februārī, 16:43
Bet varbūt Aivas salonā jau sen to visi zina....
Tinte
2019. gada 21. februārī, 15:40
Ļoti pareizi, Kurzemniekam ir par visu jāraksta! arī par jaunizveidoto amatu pašvaldībā caurkritušam deputātam Gustavskim!
Kurzemnieks...
2019. gada 21. februārī, 11:09
Ja reiz mums tik cītīga vietējā lauku avīze, tad kādēļ nav raksts par pārējiem, kuri tur jau ir gadu un ilgāk? Kādēļ to neuzskatījāt par svarīgu ziņu, ko sabiedrībai pasniegt? Un par ko viņi tur atrodas?!
Vai tiešām Kurzemniekam vairs nav par ko rakstīt? Tad jālūdz sabiedrībai, lai iesūta rakstiem tēmas, savādāk sāk trūkt...
KasJauns pelna uz Kiviču, mūsu vietējā lapele - uz vietējiem.
lai jums veicas! iedzeltējusī avīze...
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.