Aizvērt

Skrundas lokatoru nedrīkst aizmirst

2020. gada 15. maijā, 10:30
Raksta autors: Daina Tāfelberga
Skrundas lokatoru nedrīkst aizmirst
Rudbāržnieks Ints Folkmanis Skrundas RLS darbību novēroja vēl pirms Latvijas neatkarības atgūšanas. Viņa safilmētie materiāli izmantoti filmā "Folkmaņa faktors".
Pandēmijas notikumu ēnā palikusi Skrundai un visai Latvijai nozīmīga notikuma atcere. Pirms 25 gadiem 4. maijā Padomju armijas daļā netālu no pilsētas tika uzspridzināta radiolokācijas stacijas (RLS) Darjal ēka, un vērot to bija sabraukuši tūkstošiem jau neatkarīgās valsts iedzīvotāju, bet medijos to redzēja gandrīz visa pasaule.
Tas bija ievērojams brīdis desmit gadu ilgajā svešas valsts karaspēka aiziešanā, kas beidzās 1999. gada oktobrī. Tā laika līdzdalībnieki atzīst, ka par to ir jāstāsta nākamajām paaudzēm, jo tā bija valsts neatkarības atjaunošanas daļa.
„Cilvēkiem asaras bira, redzot, kā 12 sekundēs lielais padomju monstrs sabrūk ceļos mūsu acu priekšā tāpat kā visa vecā iekārta.”

 
 

Fakti. Skrundas RLS

* Padomju armijas objekts atradās mežā 6 km no Skrundas robežas.

* Pagājušā gadsimta 60. gadu vidū stacija Dņepr uzcelta ar mērķi aukstā kara apstākļos kontrolēt gaisa telpu ZR virzienā.

* 1984. gada nogalē Latvijas PSR Ministru Padome izsniedz atļauju jaunas RLS Darjal celtniecībai un piešķir papildu zemi.

* Tiek uzbūvētas divas ēkas: raidītājs astoņu stāvu (52 m) un uztvērēja ēka 19 stāvu (117 m) augstumā, pārskatāmais sektors – 120 grādu ZR virzienā.

* 1990. gada septembrī referendumā 14 373 Kuldīgas rajona iedzīvotāji pieprasa pārtraukt jaunā lokatora celtniecību un vecā darbību. Novembrī to nolemj Kuldīgas rajona izpildkomiteja.

* 1991. gada augustā Darjal celtniecība tiek pārtraukta.

* 1994. gada 6. aprīlī Skrundas estrādē koncertā Roks pret Skrundas lokatoru piedalās populāras grupas: Pērkons, Līvi, Bāze-7 u.c. To apmeklē tūkstošiem cilvēku.

* 1994. gada 12. augustā noslēgts līgums ar ASV par Darjal ēku nojaukšanu, uzticot to ASV uzņēmumam Controlled Demolition.

* 1995. gada 4. maijā ar kontrolētu sprādzienu ēka sagrūst 12 sekundēs, atstājot 435 000 tonnu būvgružu, 14 000 tonnu metāla, 19 000 tonnu smilšu. Sprādziena laikā skan speciāli komponētais Zigmara Liepiņa skaņdarbs Liberatio.

* Gruvešu novākšanā iesaistīts ap 500 rajona iedzīvotāju, tā tiek pabeigta novembrī. Kopējās izmaksas –  8,4 miljoni dolāru, no tiem 7  milj. sedza ASV, daļēji arī Ziemeļvalstis.

* Pēc Latvijas–Krievijas līguma vecā stacija Dņepr tiek izslēgta 1998. gada 31. augustā, to demontē 18 mēnešos. Latvijā vēl paliek gandrīz 600 Padomju armijas virsnieku un 200 apkalpojošo darbinieku.

* 1999. gada 23. oktobrī aizbrauc pēdējie.

Vairāk 15. maija "Kurzemniekā" ŠEIT vai drukātajā avīzē.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.