Aizvērt

"Kurzemnieks" – kara laika liecinieks

2020. gada 28. janvārī, 00:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
"Kurzemnieks" – kara laika liecinieks
1944. gada 22. septembrī atkal sāk iznākt "Kurzemnieks", kas šajā laikā ir acīmredzams rupors Kurzemes katla aizstāvju, civiliedzīvotāju cīņas spara un pacietības stiprināšanai.
Avīze tiek izdota trešdienās un sestdienās, maksā desmit vācu feniņus. Redaktors ir Pauls Ducmanis, izdevējs – Kuldīgas apriņķa vecākais Aleksandrs Jansons. Redakcija atrodas Vadoņa ielā 1.


VISI – PIE VĀCU NOCIETINĀJUMIEM!

Pirmajā numurā – raksts, ka Kuldīgas apriņķī apmetīsies 25 000 bēgļu, un ziņa, ka visus iesaistīs nocietinājumu darbos. Jāpiedalās vīriešiem no 14 gadiem, sievietēm no 14 līdz 55 gadiem, bet ražas novākšanā jāiesaistās bērniem no desmit gadiem un sievietēm virs 55 gadiem. Drīkst nestrādāt tikai uz gultas guļošie un mātes, kurām ir zīdaiņi līdz gada vecumam. Tiek solīts, ka pavisam drīz Otrajā pasaules karā tiks iesaistīti „jauni, sensacioneli ieroči”.

Publicēts rīkojums: „Nevienam Kurzemes iedzīvotājam nedrīkst sniegt medicīnisku palīdzību, ja viņš nav uzrādījis dzelteno apliecību par iesaistīšanos nocietinājumu būvē vai zilo apliecību par iesaistīšanos ražas novākšanas darbos.” Noteikts, ka pilsēta jāaptumšo no 18.40 līdz 5.50. Pastāvīgā kara laika rubrika ir Meklē tuviniekus.

Ik pa laikam parādās tēlaini apraksti par Sarkanās armijas briesmu darbiem (pēc kara Padomju Dzimtenē būs tādi paši stāsti par fašistu armiju). Regulāri ir raksti par cīņām un optimistiskas ziņas par tām reizēm, kad vācu armijai izdevies ienaidnieka uzbrukumu apturēt. Ir karavīru varonības apraksti: Ārkārtīgi sīva atvaires kauja Kurzemes frontē, Latviešu karavīri atvaira 35 boļševiku uzbrukumus, Pārrauta boļševiku fronte Ungārijā.

Vienlaikus propagandēta izbraukšana uz Vāciju. Tiek rakstīts par turienes latviešu skolu dibināšanu, par teātra trupām utt. Ir arī saimnieciski sludinājumi, piemēram, iepērk pīlādžu ogas – 40 feniņu par kilogramu.


KULTŪRAS DZĪVĒ – IEGUVUMS

Kuldīgas kultūras dzīvi ietekmē tie mūziķi, literāti un mākslinieki, kurus šurp atvedušas bēgļu gaitas. Kādā sludinājumā teikts: „Komponists-bēglis vēlas pasniegt klavieru stundas par mēbelētu istabu.” 1944. gada 25. novembrī rīkojums: visiem bēgļiem, kuri caurbraucot apmetušies Kurzemē, caur Liepājas un Ventspils ostu jāizbrauc uz Vāciju. Sludinājums vēsta, ka 3. decembrī Kuldīgas baznīcā (Sv. Annas – red.) notiks koncerts, kurā piedalīsies komponiste un ērģelniece Lūcija Garūta, dziedātāja Austra Grīnvalde un flautists Arvīds Reinvalds – tiks atskaņoti fragmenti no L.Garūtas kantātes Latvieša lūgšana Dievam ar Andreja Eglīša tekstu (vēlāk pazīstama kā Dievs, Tava zeme deg!). 18. februārī rakstnieku pēcpusdienā piedalās Andrejs Eglītis, dzeju lasīs aktieris Edgars Zīle, piedalīsies arī L.Garūta.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.