Aizvērt

Stahanovieši un kaitnieki

2020. gada 27. janvārī, 00:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Stahanovieši un kaitnieki
"Strādnieka" galviņa un dzejolis "Saulaiņā brīve" 1941. gada 28. februārī.
No 1940. gada 9. jūlija līdz 1941. gada vasarai vienīgais preses izdevums Kuldīgas rajonā ir "Strādnieks". Tajā ziņas par darbaļaužu sasniegumiem darba frontē.
Piemēram, rakstā Pirmā stachanoviete Kuldīgā tūku fabrikā stāstīts par Mariju Mētru, kura pielikusi daudz pūļu lupatu mazgāšanas racionalizēšanai. Lauksaimnieki tiek aģitēti sēt koksagīzu. Avīzē arī kritiski raksti, kuros nosodītas veco laiku paliekas. Liekēži un sabotieri saukti vārdos. Tā rakstā Dīvaina slimība stāsts par kādu Padures ķieģelnīcas strādnieku, kurš pirmdienās paģiru dēļ neierodas darbā.

Bieži vien tiek aicināts ziņot par tautas ienaidniekiem. Piemēram, 1941. gada 28. februārī rakstā Prokuratūra un strādniecība teikts: „Mūsējos ir vēl daudz no tā saucamā vecā rauga. Strādnieki vēl kautrējas ziņot par direktoriem, kuri piekopj noziedzīgu rīcību. Nevar pienācīgi iejusties tautas īpašumu sargātāju lomās. Bet tas jādara. Un, jo ātrāk to darīsim, jo labāki būs mums pašiem. Ne tikai jāatbild par to, kas notiek attiecīgā darba vietā, bet arī par to, kas notiek uz ielas, veikalos, iestādēs, kuras apmeklē, un visur, kur sper kāju.”

Turpat raksts Pārtikas grūtības kapitālistiskās zemēs. Strādniekā stāstīts, ka vissavienības izstādē Maskavā 1941. gadā Kuldīgas apriņķim piešķirta 31 vieta kā pirmējam, kas sēju beidzis pirms termiņa.

Reklāmas daļā ir privātsludinājumi, darba piedāvājumi: „Vajadzīgi celmu lauzēji un strādnieki ar un bez zirgiem pie baļķu ievelšanas Ventas upē un to tālākai nopludināšanai.”

Reklāmu nav daudz. Piemēram, uz Maija svētkiem tiek reklamēti jaunas šķirnes papirosi – speciālizlaidums 1. Maija sveiciens. Tiek publicēta arī daiļliteratūra ar ideoloģisku ievirzi, visticamāk, lasītāju iesūtīta. Daudz izsaka nosaukumi vien: Saulaiņā brīve, Saule – Staļins u.tml.

KARŠ VĒL NESKAR

Lai gan Eiropā jau plosījās 2. pasaules karš, avīzēs par to tiek pieminēts it kā garāmejot, un tolaik valdošais uzskats bija tāds, ka šis karš Padomju Savienību neskars: „Aiz mūsu dzimtenes robežām plosās otrā imperiālistiskā kara liesmas. Tautas negrib karu, tās ceļ protesta balsi pret karu. Viņu skati pievērsti sociālisma valstij, kas gūst mierīga darba augļus.”

Tomēr pieņemti Kuldīgas apriņķa pagaidu izpildu komitejas saistošie noteikumi pretgaisa aizsardzības organizēšanā. Rakstā Gatavosimies pretgaisa aizsardzībai teikts: „Gudrā staļiniskā ārpolitika mūs izsargājusi no ieraušanas karā. Mēs tagad esam laimīga padomju zeme. Kas notiek kapitālistiskajā Eiropā ar mazajām, neatkarīgajām kapitālistiskajām valstiņām? Tās visas bradā kara zābaks.” Raksts publicēts 30. maijā – trīs nedēļas pirms dienas, kad Vācijas armija iebruka PSRS.

1989. gada Kurzemniekā Arvīds Celmiņš preses vēstures pētījumā minējis, ka pēdējais Strādnieks iznāk 24. jūnijā, bet Latvijas Nacionālās bibliotēkas datubāzē pēdējais ir 17. jūnija eksemplārs.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.