Aizvērt

Pirmais "Kurzemnieks"

2020. gada 16. janvārī, 00:00
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Pirmais "Kurzemnieks"
1909. gada 9. janvārī Kuldīgā sācis iznākt nedēļas laikraksts "Kuldīgas Vēstnesis", bet 1910. gada decembrī savus pirmos numurus izdevis "Kurzemnieks", tā nomainot iepriekšējo avīzi.
Uzrunā lasītājiem teikts: „Ar šo dienu Kurzemnieks uzsāk savu gaitu. Viņš stājas līdzšinējā Kuldīgas Vēstneša vietā un strādās tādā pašā garā kā viņa priekštecis.” Avīzes redaktori bijuši A.Gruzītis, N.Jevlampjevs, Krišs un Kārlis Bergi, I.Rasmanis, P.Malenieks.

Jaunajā avīzē tās pašas rubrikas, kas Kuldīgas VēstnesīKurzemnieka 1. numura 1. lapā atreferēts Krievijas Valsts domē lemtais. Turpat elektro-teātra Modern programma: filmas Japāņu ugunsdzēsēju vingrināšanās Tokijā, Stikla ražošana (krāsās), Gaisa iemītnieki. Šo filmu raksturojums – pēc dabas. Drāmas Mīlestības gaudu tilta noslēpums un Ļaunu atmaksā ar labu un aizgrābjoša drāma Spāniešu asinis. Ļoti komisks gabals Glupiškins negrib precēties un piedevām grāfa Ļ.N.Tolstoja bēres Jasnajā Poļanā.

PAS VISU, KAS PASAULĒ

Pie valstiski svarīgajām ziņām – arī studentu nemieri Odesā, pagasta tiesas, jauni nodokļi u.c. Turpat Šī gada raža un Lauksaimnieki, audzinat cūkas! – raksti par lauksaimniecību.

Avīzē ir rubrikas Iekšzeme, BaltijaNo citām Krievijas pusēmKuldīgas ziņas, Ārzemes, Tieslietu nodaļa, Jaunākās ziņas, kas vēlāk pārtapa par Vispārējo hroniku, u.c. Lasītāju vēstules publicētas rubrikā Balsis iz publikas vai Vēstule redakcijai. Protams, te arī baznīcu un tirgus ziņas, grāmatu galds u.c.

Tieslietu nodaļā stāstīts, piemēram, par prāvu, kas celta pret E.Gr. kundzi, kura elektro-teātra izrādē uzminusi uz kājas policijas nodaļas uzraugam St. un nosaukusi viņu par šišku. Miertiesnesis viņu nosodījis ar desmit rubļiem vai divām dienām aresta. Raksts ir par to, ka lieta pārsūdzēta Kuldīgas–Ventspils miertiesas sapulcē, kur prokurors teicis, ka šiška neesot nekāds lamuvārds un par lielu šišku daudzi vēlētos tikt. Tiesa E.Gr. attaisnojusi.

Rubrikā No citām Krievijas pusēm vairāk sensacionālas ziņas ar dzeltenīgu nokrāsu par slepkavībām, laupītāju uzbrukumiem, nelaimes gadījumiem un krāpniekiem, piemēram, rakstiņš Svētā vakarēdiena vietā – gifts vēsta par dievgaldnieku saindēšanos kādā Pēterhofas apriņķa baznīcā u.tml. Jaunākajās ziņās – avārija ogļu raktuvēs Mančesterā, Ārzemju ziņās – karš starp Ķīnu un Japānu, Turcijas pretenzijas uz Krētas salu utt.



Viesnīcas Metropole reklāma 1922. gada Kurzemniekā.



ARĪ LITERATŪRA

Literārajā pielikumā parasti ir dzejolis, ko, cik var spriest pēc kvalitātes, iesūtījuši dzejotkāri lasītāji. Te publicēti arī stāsti, anekdotes, kultūras ziņas. Viena no anekdotēm: „Viņa: „Es vakar lasīju Tumsības varu. Vaj Jums šī luga pazīstama? Viņš: „O, jā, no tā laika, kad nejauši paliku ar Jums vienatnē tumšā istabā, es izbaudīju un uzreiz sapratu, ko nozīmē tumsības vara.” Ārpus pielikuma turpinājumos publicēts, piemēram, stāsts Ēdole – vēsturisks apskats, pēc seniem uzzīmējumiem un tautas teikām sastādīts no K.Spuriņa.


NAUDU VAIRS NESŪTĪT

1913. gada 13. decembrī laikraksta 1. lapā izdevējs paziņojis: „Caur šo paziņoju god. Kurzemnieka abonentiem, ka dažādu apstākļu dēļ avīzi Kurzemnieks neizdošu un tāpēc lūdzu abonēšanas maksu nesūtīt.” Pēc kādas versijas laikraksts vairs netika izdots lasītāju trūkuma dēļ.

No 1912. līdz 1915. gadam Kuldīgas ziņas varēja lasīt Ventspilī izdotajā Jaunajā Avīzē.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.