Aizvērt

Rumānijā rezumē paveikto

2019. gada 13. novembrī, 06:00
Raksta autors: Inta Jansone
Rumānijā rezumē paveikto
Speciālā sporta projekta dalībnieces Dace Šteinberga, Vita Treilone un Nadija Strazdiņa Rumānijā.
Foto: Nadijas Strazdiņas arhīvs
Kuldīdznieces Nadija Strazdiņa, Vita Treilone un Dace Šteinberga atgriezušās no Rumānijas, kur atskatījās uz to, kas paveikts programmas "Erasmus+" projektā "Sport together, active forever" ("Sporto kopā, esi aktīvs vienmēr").
Decembrī beigsies projekts, ko biedrība Speciālais sporta centrs divus gadus realizēja sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību. „Mērķis ir pilnveidot sporta skolotāju kompetenci un ieviest jaunas mācību metodes, kā arī izglītot jauniešus un iesaistīt brīvprātīgajā darbā sacensībās un pasākumos cilvēkiem ar īpašām vajadzībām,” stāsta biedrības un projekta vadītāja N.Strazdiņa.

„Pirmo aktivitāti – mācību konferenci – rīkoja Latvija, un tā notika Kuldīgā. Otro – starptautiskas sacensības – organizēja Spānija, bet noslēguma semināru ar praktiskām nodarbībām – Rumānija.” Katra organizācija atskaitījās par savā valstī paveikto. „Spānijas partneri uzrakstījuši bočes programmu un piedāvā šādus pulciņus vispārizglītojošajām skolām. Tajos piedalās tie skolēni, kuri dažādu iemeslu dēļ nav spējīgi vai nevēlas iesaistīties citās sporta aktivitātēs vai treniņos. Rumānijas partneri (Nacionālā fiziskās izglītības un sporta universitāte) izveidojuši bočes programmu augstskolas līmenī un spēles noteikumus māca topošajiem sporta skolotājiem. Studenti darbojas ar biedriem no asociācijas Down Plus, organizējot treniņus un sacensības cilvēkiem ar Dauna sindromu,” skaidro N.Strazdiņa.

„Arī Latvijai abi gadi bija ražīgi. Mūsu darbību var sadalīt četros blokos: mācības, sacensību organizēšana, sportistu testēšana un dalībnieku anketēšana. Treniņos pavadītas 158 stundas, noorganizētas astoņas dažāda mēroga sacensības, divi mācību semināri un viens paraugdemonstrējums sadarbībā ar biedrību Tu vari. Pasākumos iesaistīti 215 dalībnieki no vairākām Latvijas pilsētām: skolām, sociālajiem dienestiem, biedrībām, pansionātiem.”

Pēc organizāciju atskaitēm un praktiskā darba secināts, ka divi gadi ir pārāk īss laiks, lai apgūtu spēlei nepieciešamās zināšanas un prasmes. Gan spāņiem, gan rumāņiem vēl esot daudz jāmācās.

„Vizītes pēdējā dienā apmeklējām Rumānijas prezidenta pili un muzeju, kā arī asociāciju Down Plus, kas atrodas zem viena jumta ar sociālo dienestu. Tas klientiem piedāvā teātra mākslu, smilšu terapiju, kanisterapiju, vingrošanu, dejas, bočes un citus treniņus,” stāsta N.Strazdiņa.

Kā brīvprātīgie divus gadus projektā bija iesaistīti D.Šteinberga, V.Treilone, Iveta Diržininka, Zane Kapitanova, Santa Japeņina, Ieva Lepse, Kuldīgas novada sporta skolotāji, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma audzēkņi, Viduskurzemes pamatskola- attīstības centrs un Starptautiskā Policijas asociācija.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.