Aizvērt

Karaspēku atvelkot, Krievija turpina Ukrainu apšaudīt

2022. gada 30. martā, 12:33
Raksta autors: Alberts Dinters, Dina Poriņa
Karaspēku atvelkot, Krievija turpina Ukrainu apšaudīt
Krievijas vēstniecība Varšavā aplieta ar mākslīgajām asinīm un sarkanu krāsu.
Foto: „Unian”/ „Telegram” arhīva foto
Turcijā aizvadītas Ukrainas un Krievijas miera sarunas. Par iznākumu abas puses izteikušās ar piesardzīgu optimismu. Krievijas delegācija pēc tām paziņoja par „militāro darbību mazināšanu” Kijivas un Čerņihivas apgabalā, lai „veicinātu savstarpējo uzticību”. Taču analītiķi atgādina, ka tur Krievijas spēki pamatīgi iznīcināti, un Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs saka: karaspēka atvilkšana tikai pārgrupēšanās, lai galveno triecienu vērstu austrumos. Daudzviet Ukrainā turpinās aviācijas un raķešu triecieni.
- Ukrainas puse iesniegusi Krievijai savu priekšlikumu sarakstu: * tā piekrīt saglabāt neitralitāti, nepievienojoties militārām aliansēm un neizvietojot savā zemē ārvalstu karaspēka bāzes; * pretī prasa starptautiskas drošības garantijas, ko līdzīgi NATO līguma 5. punktam varētu sniegt ASV, Ķīna, Lielbritānija, Francija, Vācija, Itālija, Kanāda, Polija, Turcija un Izraēla; * Krimas statusu piedāvā risināt 15 gadu laikā vienīgi pārrunu ceļā; * Donbasa „republiku” jautājumus risināt Ukrainas un Krievijas prezidenta tikšanas laikā. 

Ukraina norādījusi, ka piekritīs tikai tādām robežām, kādas bija, pasludinot neatkarību 1991. gadā, un ka miera līguma projekts būtu jāapstiprina tautas nobalsošanā, tas jāratificē Ukrainas un drošības garantiju sniedzēju valstu parlamentos.

- Beidzot TV ekrānos parādījies ilgāku laiku neredzētais Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Viņš paziņojis, ka Krievijas armija Ukrainā pamatmērķus esot sasniegusi un turpmāk koncentrēsies Donbasa „atbrīvošanai”.

- Otrdien bija vērojama armijas daļu atvilkšana uz Baltkrieviju. Bet tas notiek, apšaudi turpinot, noteiktas vietas mīnējot utt.  

- Naktī uz trešdienu teju visā Ukrainā skanēja gaisa trauksmes sirēnas. Ar raķetēm smagi apšaudīta Kijiva, Hmeļnicka, Harkiva. „Unian” vēsta: „Kopš 24. februāra Krievija izšāvusi vairāk nekā 1200 spārnoto, ballistisko un virsskaņas raķešu.”

- Izskanējušas pretrunīgas ziņas, ka marta sākumā veselības problēmas radušās diviem Ukrainas delegācijas pārstāvjiem un Krievijas oligarham Romānam Abramovičam, kuri piedalījās Krievijas un Ukrainas miera sarunās. Sākotnēji ziņots, ka viņi, iespējams, saindēti, pēcāk tā skaidrota kā ķermeņa reakcija vides piesārņojuma dēļ.

- Ukrainas armija atbrīvojusi Irpiņu. Tās mērs aicinājis iedzīvotājus vēl neatgriezties, jo pilsētā joprojām ir daudz mīnētu vietu, tiek pārbaudīts, vai nav pretinieku slēpņu.

- Dzimtajos Čerkasos atgriezies un valsts apbalvojumu saņēmis nu jau leģendārais Ukrainas robežsargs Romāns Gribovs, kuru gūstā saņēma Zmijinijas (Čūsku) salā. Viņš bija tas, kurš pateica frāzi „Krievijas karakuģi, ej d***!”, un tā strauji kļuva par Ukrainas pretošanās simbolu.

- Krievijas parlamentā iesniegts likumprojekts, ar kuru par tautiešiem tikšot atzīts ikviens, kurš zina krievu valodu. Tā noteikšot to tautu sarakstu, kuras dzīvo Krievijas teritorijās.

- Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi visu trīs Baltijas valstu vēstniekus, lai paziņotu, ka izraida vairākus katras valsts diplomātus. Tā Krievija atbild uz savu diplomātu izraidīšanu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

- „Krievija tuvākajā laikā var izvērst dezinformācijas kampaņu, lai ietekmētu Skandināvijas valstu lēmumu par iestāšanos NATO,” sacījis Somijas aizsardzības dienests „Supo”.

- Eiropas Komisija paziņojusi, ka Eiropas Savienība un G7 valstis Krievijai par gāzi rubļos nemaksās.

- „Nexta Live” savā „Telegram” kontā publicējusi video, kurā 14 gadus vecs puisis Jurijs no okupantu ieņemtās Bučas stāsta, kā Krievijas karavīrs nogalinājis tēvu un ievainojis viņu pašu. Abi bijuši ceļā pēc humanitārās palīdzības. Karavīrs mērķtiecīgi šāvis tēvam sirds rajonā, raidījis ložu kārtu arī uz zēnu, bet pēc tam izdarījis kontrolšāvienu tēvam galvā.

- Rīgā debesskrāpji „Z-Towers” nomainījuši nosaukumu pret „Zunda Towers”. Tas darīts tāpēc, lai norobežotos no Krievijas armijas izmantotā burta Z uz savas kara tehnikas.

- Latvijā plānots aizliegt pasākumos izmantot militāru agresiju slavinošus simbolus, arī tādus kā burti Z, V un O. Iecerēts liegt pasākumus tuvāk par 200 m no jebkura Padomju armiju, tās uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa. Pašlaik likums liedz izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes, Georga lentes un padomju simbolus: sirpi, āmuru un piecstaru zvaigzni.

- Pienākušas beigas „zelta vīzām”. Koalīcijas partijas vienojušās vairs neizsniegt termiņuzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem. Iepriekš tās varēja saņemt, Latvijā iegādājoties īpašumu. Nu tas būs iespējams tikai izņēmuma gadījumos, kad patvērums lūgts humānu apsvērumu dēļ.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.