Aizvērt

Klāt Ukrainas kara 20. diena

2022. gada 15. martā, 17:06
Raksta autors: Alberts Dinters, Dina Poriņa
Klāt Ukrainas kara 20. diena
Kolāža, kas spilgti parāda, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sabiedrības acīs kļuvis par varoni. Viņam piezvana leģendārais ASV aktieris Čaks Noriss. Zelenskis: „Jā, Čak, kā es tev varu palīdzēt?”
Foto: Aģentūras Unian arhīva foto
Otrdienas rītā Krievijas armija turpinājusi intensīvu Kijivas apšaudi, vairāki lādiņi trāpījuši dzīvojamajos namos. Savukārt pasaules sabiedrība turpina sodīt Krievijas oligarhus, piedāvājot viņu īpašumos izmitināt bēgļus no Ukrainas.
- Gan pirmdien, gan otrdiena Krievijas armija turpina ar raķetēm apšaudīt Kijivu. Nemitīgām apšaudēm pakļautas Harkiva, Mariupole, Mikolajiva, Čerņihiva, Sumi, Dņipro. Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis izteicies, ka dažas mazās pilsētiņas vairs neeksistē.

- Mirusi viena no grūtniecēm, kura Mariupolē cieta 9. martā, kad okupanti sabombardēja dzemdību namu, ārstiem nav izdevies glābt arī viņas nedzimušo bērnu. Tā ir sieviete, kas redzama visu pasauli aplidojušajā fotogrāfijā, kurā glābēji viņu nes uz nestuvēm.

- Krievijas spēki gatavojoties Zaporižjas AES teritorijā spridzināt nesprāgušo munīciju.

- Ukrainas Aizsardzības ministrija: „Pēc mēģinājuma ieņemt ostas pilsētu Mariupoli dzīvību zaudējuši 150 Krievijas karavīru.”

- Diennakts laikā pa humānajiem koridoriem no Krievijas aplenktajām apdzīvotajām vietām evakuēti vairāk nekā 5500 iedzīvotāju.

- Pirmdien sāktas Ukrainas un Krievijas delegāciju ceturtās sarunas pagaidu rezultātu apkopošanai, taču bez progresa. Sarunas atsāktas šodien.

- Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs turpina dižoties ar atrašanos Ukrainā. Krievijas pusē karo arī čečenu vienības jeb t.s. kadirovieši, kuri pazīstami ar smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem. Iepriekš ziņots, ka kadirovieši neļaujot atkāpties tiem Krievijas karavīriem, kuri karot negrib.

- Francijas pilsētā Biaricā vietējais aktīvists Pjērs Afners iekļuvis Krievijas prezidenta Putina meitas villā, nomainījis atslēgas un paziņojis, ka šī vieta ir gatava uzņemt bēgļus no Ukrainas. Londonā aktīvisti ieņēmuši Krievijas oligarha Oļega Deripaska īpašumu, pasludinot to par Ukrainas bēgļu izmitināšanas punktu.

- Eiropas Savienība pieņēmusi ceturto paketi sankcijām pret Krieviju – tā vērsta pret piekļuvi tirgiem, dalību starptautiskajās finanšu institūcijās un luksusa preču eksportu. Īpaši – pret tērauda, ogļu un enerģētikas sektoru.

- Aizvien vairāk ir to Krievijas oligarhu, kuriem konfiscētas pasakaini dārgas jahtas, un, lai tās paglābtu, daži meklē glābiņu Indijas okeānā.

- Krievijas „Pirmā kanāla” tiešajā ēterā iznākusi redaktore Marina Ovsjaņņikova ar plakātu, kurā aicināts pārtraukt karu Ukrainā un teikts, lai cilvēki šīm ziņām netic, jo tajās tiek melots. Pēc tam viņa arestēta. Iepriekš viņa publicējusi video: „Diemžēl pēdējos gadus nodarbojos ar Kremļa propagandu, un man tagad ir ļoti liels kauns, ka ļāvu no televizoru ekrāniem runāt melus un zombēt krievu cilvēkus. Mēs klusējām 2014. gadā, kad tas viss tikai sākās, mēs negājām mītiņos, kad Kremlis saindēja Navaļniju.”

- Krievija pieprasījusi KHL hokeja klubos propagandēt armijas darbības un par to atskaitīties. Šī kampaņa esot obligāta.

- Pirmdien atjaunota elektroapgāde Čornobiļas AES, bet pēcpusdienā Krievijas armija elektrolīnijas atkal sabojāja. Otrdienas rītā tā vēlreiz salabota.

- Vācija reģistrējusi vairāk nekā 146 000 bēgļu no Ukrainas.

- Telekanāls „Fox News” ziņo, ka pie Kijivas ievainots viņu žurnālists.

- „Xarkiv Life” vēsta: Starptautiskā tiesa Hāgā savu lēmumu lietā Ukraina pret Krieviju paziņos 16. martā.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.