Aizvērt

„Ukraina nepadodas un nepadosies”

2022. gada 10. martā, 17:00
Raksta autors: Alberts Dinters, Dina Poriņa
„Ukraina nepadodas un nepadosies”
Spēcīgs atgādinājums Krievijai, ka Latvijas solidarizējas ar Ukrainu. Rīgā milzīgs plakāts pie Medicīnas vēstures muzeja atrodas tieši pretī Krievijas vēstniecības logiem.
Foto: Foto no vietnes Twitter
Ukrainas neatkarības kara 15. diena. Tās ārlietu ministrs Dmitro Kuleba Turcijā ticies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Diemžēl arī augstākā līmeņa sarunas neko nav devušas – progress pamiera jautājumā nav panākts, pat ne 24 stundu uguns pārtraukšana, lai no apšaudītajām pilsētām evakuētu cilvēkus. To preses konferencē pēc tam sacīja D.Kuleba.
- Nav varēts vienoties par humāno koridoru no Krievijas armijas ielenktās un vissmagāk cietušās Mariupoles, jo S.Lavrovs tādas saistības nevarot uzņemties, sacīja Ukrainas ārlietu ministrs, dodot mājienu, ka lēmumu, vai pārtraukt uguni, Krievijā pieņem kāds augstāk stāvošs. Taču D.Kuleba arī uzsvēra: „Ukraina nav padevusies, nepadodas un nepadosies.”

- Krievijas ārlietu ministrs S.Lavrovs savā preses konferencē, kā parasti, situāciju atspoguļoja pilnīgi otrādi, dažādus melīgus pārkāpumus, nodomus un sarunas „sarunu pēc” pārmetot Ukrainai. Viņa skaidrojumā Mariupolē bērnu slimnīca un dzemdību nams, kuru bombardēšanā ir trīs bojāgājušie, tostarp viena meitenīte, un daudz ievainoto, apšaudīts tāpēc, ka patiesībā tur sev bāzi esot izveidojusi Ukrainas specvienība „Azov” un citi radikāļi. Klajie meli ir pilnīgā pretrunā ar aculiecinieku un mediju uzņemtajiem video un foto kadriem. Uz to reaģējis arī Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons: „Mēs sauksim Putinu pie atbildības par viņa zvērīgajiem noziegumiem.”

- Mariupolē apšaudēs gājuši bojā aptuveni 1300 iedzīvotāju.

- Naktī Krievijas armija atkal bombardējusi pilsētu Ahtirku.

- Sumu bombardēšanā bojā gājis 16 gadus vecais Ukrainas sambo čempions Artjoms Priimenko un visa viņa ģimene.

- Kopš Krievijas militārā iebrukuma tikai Polijā vien no Ukrainas ieradušies vismaz 1,33 miljoni cilvēku. Pavisam bēgļu straume sasniegusi divus miljonus, bet prognozēts, ka tā var pieaugt līdz četriem pieciem miljoniem.

- Ukrainas ziņu aģentūra „Unian”: „Krievija ar sakostiem zobiem atzinusi, ka cīņās Ukrainā piedalās arī obligātā dienesta karavīri.” Pirms tam Putins Krievijas televīzijā aizrautīgi stāstīja, ka karā, ko viņš sauc par specoperāciju, piedalās tikai algotņi.

- Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs: „Personas, kuras uz Ukrainu nosūtījušas obligātā dienesta karavīrus, tiks sodītas.”

- NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs Krieviju brīdinājis: ja tā sāks operācijas, lai likvidētu kanālus, pa kuriem NATO piegādā ieročus Ukrainai, tiks iedarbināts 5. pants, kas paredz, ka uzbrukums vienai NATO valstij ir uzbrukums visām.

- ASV uz Poliju nosūta divas pretgaisa raķešu sistēmas „Patriot”.

- Interneta vietne „Instagram” pārstāj pie lietotāju profila rādīt ziņas par cilvēkiem no Krievijas un Ukrainas.

- ASV valsts sekretāra vietniece politiskajos jautājumos Viktorija Nulanda: „Pretrunīgi vērtētais gāzesvads „Nord Stream 2” ir miris.”

- Laikraksts „New Yourk Times” no Krievijas atsaucis visus korespondentus. Šī ir pirmā reize vairāk nekā gadsimta laikā, kad šim medijam Krievijā nebūs neviena žurnālista.

- Igaunija apsver, vai pārtraukt izsniegt vīzas Krievijas iedzīvotājiem.

- Krievijas dziedātājs Oļegs Gazmanovs, kura arestam Ukrainā nesen izdots rīkojums, pieprasījis Izraēlas pilsonību.

- Eiropas Savienība paplašina sankcijām pakļauto Krievijas pilsoņu sarakstu.

- Pētnieciskās žurnālistikas grupa „Bellingcat”: Krievija aptuveni pēc nedēļas mēģinās karu Ukrainā iesaldēt, un nebūs skaidrs, vai tas ir beidzies vai nav.

- Krieviju pamet arī pasaulslavenais apavu ražotājs „Crocs”. Nāksies atkal apgūt vīzu pīšanu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.