Aizvērt

Krievi netiek uz priekšu

2022. gada 27. februārī, 13:07
Raksta autors: Alberts Dinters, Dina Poriņa
Krievi netiek uz priekšu
Harkiva Ukrainā. Bērnu rotaļu laukums. Blakus – „dāvana” no Krievijas.
Foto: Aģentūras "Unian" arhīva foto
Vakar Latvijas mūzikas gada balvas „Zelta mikrofons” ceremonijā mūziķi pauda atbalstu Ukrainai, kurai uzbrūk Krievijas armija. Grupas „Inokentijs Mārpls” dalībnieki tiešajā ēterā pateica frāzi „Putin, atpi…!”*, tā atainojot teju visas pasaules attieksmi pret „bunkurā sēdošo vectēvu”, kurš zaudējis saikni ar realitāti.
- Krievijas armija naktī uz svētdienu vērsusi triecienu pret Ukrainas degvielas krātuvēm, uzspridzināts arī gāzesvads. Kaujas notiek vairākās pilsētās, okupantu spēkiem izdevies ielauzties Harkivā, bet Ukrainas spēki vienu pēc otras iznīcina iebrucēju kolonnas. Galvaspilsētu Kijevu joprojām kontrolē pašmāju armija.

- Harkovas apgabalā no Krievijas lidmašīnām izmestas visā pasaulē aizliegtās kasešu bumbas ar kājnieku mīnām „Ļepestok” („Ziedlapiņa”). Savulaik tās izmantotas Afganistānas karā, kur bērni tās noturēja par rotaļlietām. Ukrainā izmesti mobilie tālruņi, rotaļlietas u.c. priekšmeti, kas patiesībā pildīti ar sprāgstvielām.

- Krievijas pilsētā Belgorodā netālu no Ukrainas robežas notikusi sacelšanās Krievijas armijā – ap 5000 steidzami sasauktu „līguma kareivju” atteikušies pavēli izpildīt. Sociālajos tīklos parādās patiesais iemesls: viņi nevēlas tikt nogalināti.

- Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka tiek veidots starptautisks leģions Ukrainas aizstāvībai. Viņš aicina tajā iestāties citu valstu pilsoņus, kuri ir gatavi doties palīgā cīņā pret okupantiem.

- Kremlis ziņo, ka tā delegācija ieradusies Baltkrievijas pilsētā Gomeļā uz sarunām ar Ukrainu. Ukrainas prezidents V.Zelenskis atbildējis: „Sarunas nevar notikt valstī, no kuras tiek raidītas raķetes.” Viņš piedāvājis tikšanos rīkot Varšavā, Bratislavā, Budapeštā, Stambulā vai Baku.

- Starptautiskā hakeru apvienība „Anonymous” jaunā paziņojumā brīdina Krieviju, ka valdības mājaslapu bloķēšana ir tikai sākums tās kiberkaram pret šo valsti. Iepriekš Krievijas TV propagandas kanālos dezinformācijas vietā skanēja Ukrainas mūzika un himna; nopludināti Aizsardzības ministrijas darbinieku tālruņi, e-pasts un vārdi; okupantu saziņas tīklā skan Ukrainas himna. Nākamais solis būšot iejaukšanās infrastruktūrā.

- Latvijas prezidents Egils Levits vietnē „Twitter” paziņojis, ka Eiropas Savienībai nekavējoties jāpiešķir Ukrainai kandidātvalsts statuss un jādod pieeja finansējumam: „Ukraina kļuvusi par vienu lielu Maidana laukumu. Ukraina savu nākotni saredz Eiropā.”

- Iekšlietu ministre Marija Golubeva: „Robežsardze ziņo par 263 Ukrainas pilsoņiem, kuri pēdējās trīs diennaktīs ieceļojuši Latvijā. Izsniegtas 12 vīzas un pieņemti divi patvēruma pieprasījumi. Daudziem palīdzība nav nepieciešama – viņi paliek pie radiem, draugiem. Pārējos izmitinām un atbalstām.”

- Google paziņo, ka sankcijas pret Krievijas masu medijiem ievieš reklāmas jomā.

- Ukrainas ziņu aģentūra "Unian" vēsta: „Pie Kahovkas Ukrainas romi krieviem nozaguši tanku! Kāpēc gan ne, ja ir 21. gadsimts? Zirgi vairs nav aktuāli.”


* Tā ir atsauce uz Rīgas mēra Mārtiņa Staķa tiešo atbildi Aldim Gobzemam, kurš kritizēja Ukrainas atbalsta koncertu. Savukārt mēra teiktais tiek uzskatīts par atsauci uz līdzīgu atbildi, ko Ukrainas Čūsku salas robežsargi pateica Krievijas karakuģim, kad tas aicināja padoties.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.