Aizvērt

Karš Ukrainā ietekmē mūs visus

2022. gada 26. februārī, 14:59
Raksta autors: Kristīne Āboliņa
Karš Ukrainā ietekmē mūs visus
Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, Kurzemnieks aicina dažādus cilvēkus izteikties par to, kas nodarbina teju katra iedzīvotāja prātu. Kā saglabāt mieru un turpināt darīt ikdienas darbus? Kā rīkoties krīzē? Kā ukraiņus atbalstīt? Kā atšķirt dezinformāciju no patiesām ziņām? Kā sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju var ietekmēt uzņēmējus, un kas tiek darīts, lai palīdzētu?
Šoreiz atbild Elīna Futraka, biedrības Kurzemes NVO centrs valdes priekšsēde.

 
Jābūt gataviem palīdzēt

– Pirmais, ko var darīt, ir ziedot naudu. Tas ir visvienkāršākais. Ir vairākas iespējas, bet visvienkāršāk būs noziedot labdarības organizācijas Ziedot.lv mājaslapā www.ziedot.lv/ukrainai. Otra lieta: saglabāt mieru un sekot līdzi oficiālajai informācijai, kas ir uzticama, jo vērojami lieli dezinformācijas uzplūdi un arī kiberuzbrukuma draudi, par ko tiek informēts. Jābūt ļoti uzmanīgiem. Nevajadzētu dalīties ar informāciju, kas var nebūt uzticama un pārbaudīta. Feisbuks pilns ar dažādām ziņām, tāpēc kritiski jāizvērtē fotogrāfijas un video un jāmeklē uzticama informācija.

Noteikti jābūt gataviem no Ukrainas uzņemt bēgļus, palīdzēt, iesaistīties brīvprātīgi. Var vākt informāciju, kā katrs var Ukrainu atbalstīt. Varbūt kā brīvprātīgais palīgs, kaut kur var noziedot drēbes vai citas mantas. Kādam ir iespēja izmitināt, piemēram, tūrisma uzņēmējiem vai citiem, kam ir kādas mājas. Pavasarī aktuāla būs sēt un stādīt, palielināt pārtikas krājumus, bet līdz tam vēl laiks. Redzēsim, kā viss attīstās.

Trešais: pirms diviem gadiem vietnē Sargs.lv ievietots buklets Kā rīkoties krīzes situācijā: kā sagatavoties un rīkoties pirmajās 72 stundās, proti, krīzes situācijā atbildīgie dienesti jau cenšas palīdzēt, bet pirmās stundas, kamēr noreaģē, katram jāparūpējas par sevi. Buklets var palīdzēt, kā sagatavot somu un glabāt krājumus. Mierīgi, bez panikas, bet sagatavoties, lai justos droši. Nav runas tikai par kara draudiem, tikpat labi tas var noderēt sakaru vai elektrības pazušanas gadījumā.

Rīgā notika koncerts Ukrainas brīvībai, ko organizē Latvijas mākslinieki. Ir atbalsta akcijas un piketi. Latvijas Pilsoniskās alianses WhatsApp čatos cilvēki jau sarunājas, ko var darīt ar pašreizējiem resursiem, runā par jaunām rīcībām – ziedojumu vākšanu un brīvprātīgo iesaisti. Tiek veidots sadarbības tīkls, lai palīdzētu koordinēti. Svarīgi resursus izzināt ar anketām, ko organizācijas izplatīs. Cilvēki varēs pastāstīt, ar ko viņi var dalīties, ja būtu vajadzība. Ikviens var skatīties Kurzemes NVO centra kontā feisbukā www.facebook.com/kurzemesnvo, kur šī anketa jau ir. Feisbukā izveidota arī privāta grupa Gribu palīdzēt bēgļiem, kurai var pievienoties.

www.ziedot.lv/ukrainai

Līdz sestdienas, 26. februāra, rītam labdarības organizācijas "Ziedot.lv" kontā Ukrainai Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi saziedojuši 1,4 miljonu eiro.

Kā skaidrojusi organizācijas vadītāja Rūta Dimanta:

- sadarbībā ar Aizsardzības ministriju Ukrainai tiks piegādāta degviela un pirmās palīdzības preces;

- notiek sadarbība ar vietējām organizācijām. Tāda ir Ukrainas Samariešu apvienība, kuras māsas organizācija ir Latvijas Samariešu apvienība; 

- treškārt, tie, kuri ieradīsies Latvijā, tiks izmitināti, viņiem būs sākotnējais atbalsts. Ir sadarbība ar kustību "Gribu palīdzēt bēgļiem".
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.