Aizvērt

Ukraiņi turpina aizsargāties

2022. gada 26. februārī, 14:58
Raksta autors: Alberts Dinters, Dina Poriņa
Ukraiņi turpina aizsargāties
Ir trešā Krievijas un Ukrainas kara diena. Aizvadīta kārtējā nakts, kurā Ukrainas karaspēks turpinājis aizstāvēties pret Krievijas agresiju. Lai kā okupanti censtos, Kijevu ieņemt tiem neizdodas.
- Daudzās Ukrainas pilsētās pastāvīgi skan trauksmes sirēnas, jo Krievijas armija tās bombardē ar aviāciju, artilēriju, reaktīvajām zalvju sistēmām. “Telegram “ kanāls “Nexta” ziņo, ka Krievijas karaspēka raidīts šāviņš Kijevā trāpījis dzīvojamajā namā.

- Kijevas mērs Vitālijs Kļičko paziņojis, ka galvaspilsētā darbojas pretinieka diversanti, bet galveno Krievijas armijas spēku tur nav.

- Čūsku salas artilērijas apšaudē Melnajā jūrā varonīgi bojā gājuši visi 13 Ukrainas robežsargi, kuri pēc Krievijas karakuģa aicinājuma nav padevušies. Par leģendu jau kļuvusi aizstāvja atbilde: „Krievijas militārais kuģi, ej d…!”

- Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš šorīt secinājis: ir pazīmes, ka Krievijas-Ukrainas karš nokļūst bremzējošā stadijā, jo krieviem nav izdevies Ukrainu iekarot masīvi.

- Britu bruņoto spēku ministrs Džeimss Hīpijs uzskata, ka Krievijas militārie spēki mērķus nav sasnieguši.

- Ukrainas veselības ministrs Viktors Ļaško paziņojis, ka valsts zaudējusi 198 cilvēkus. 1115 ir ievainoti, tostarp 33 bērni. Pēc Ukrainas puses ziņām, Krievijas armijā ir 3500 kritušo, saņemts ap 200 gūstekņu.

- Aizvien vairāk parādās video un foto ar sagūstītajiem Krievijas karavīriem. Daudzi ir jauni puiši, dažam vien 22 gadi. Kāds apgalvo, ka „piedalās mācībās”.

- ASV piedāvājušas Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim evakuēties. Viņš to noraidījis un palicis Kijevā, videouzrunā sakot: „Tīklos parādījies daudz viltus ziņu, it kā es aicinātu mūsu armiju nolikt ieročus un notiktu evakuācija. Es esmu šeit, un nekādus ieročus mēs nenoliksim. Aizstāvēsim savu valsti, jo mūsu ieroči ir patiesība. Šī ir mūsu zeme, mūsu bērni. Un mēs to aizstāvēsim.”

- Britu raidsabiedrība BBC ziņo: ANO Humānās palīdzības aģentūra prognozē, ka bēgļu gaitās no Ukrainas varētu doties pieci miljoni iedzīvotāju. Moldova, Polija, Rumānija, Ungārija un Slovākija jau ziņo par šiem bēgļiem. Pēc Polijas aplēsēm kopš ceturtdienas tur ieradušies 35 000 cilvēku.

- Iekšlietu ministre Marija Golubeva “Twitter” kontā paziņojusi, ka Latvija ukraiņus ielaiž arī bez biometriskās pases vai vīzas, pie robežas notiek personas identifikācija. Ministru kabinetam tiks ieteikta kārtība, kas ļaus tiem Ukrainas iedzīvotājiem, kuram nav Krievijas vai Baltkrievijas pilsonības, pieteikties gadu palikt Latvijā ar tiesībām strādāt.

- Savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām slēdz Lielbritānija, Bulgārija, Polija, Latvija, Igaunija, Čehija un Ukraina.

- Polijas futbola izlase atsakās spēlēt pret Krieviju.

- Veikali un citas tirdzniecības vietas izņem no plauktiem Krievijas un Baltkrievijas preces.

- Pamatīgu sabiedrības nopēlumu izpelnījies Saeimas deputāts Aldis Gobzems, kurš tviterī kritizējis vērienīgo, vienas dienas laikā Rīgā sarīkoto Latvijas mūziķu piektdienas vakara koncertu “Ukrainas brīvībai”, kas palīdzēja ziedojumos savākt vairāk nekā miljonu eiro ukraiņu atbalstam.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.