Aizvērt

Brīdina par dezinformāciju un kiberuzbrukumiem

2022. gada 25. februārī, 12:43
Raksta autors:
Brīdina par dezinformāciju un kiberuzbrukumiem
Foto: pexels.com
Tā kā Krievija sākusi karu pret Ukrainu, Aizsardzības ministrija (AM) pievērš arī Latvijas iedzīvotāju uzmanību dezinformācijas un kiberuzbrukumu pieauguma riskam Eiropā.
AM par to informējusi Ministru kabinetu un iestādēm uzdevusi drošību pastiprināt, savukārt pašvaldībām izsūtīta vēstule par rīcību krīzes gadījumā un uzdevumiem, kādi tām jāizpilda.

Latvijas kibertelpā novērota pastiprināta aktivitāte, kas saistāma ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Bijuši vairāki kiberincidenti, taču situācija tiekot kontrolēta, un informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas iestāde CERT.lv kopā ar skartajām organizācijām novērš sekas. Ir sagaidāms, ka šādu incidentu skaits pieaugs. Atbildīgās iestādes tādam scenārijam esot gatavas – ir skaidrs rīcības plāns, kā novērst sekas un IT sistēmu darbību atjaunot.

Lai pasargātu sevi no digitālās drošības riskiem, neērtām situācijām un finansiāliem zaudējumiem, AM aicina iedzīvotājus ievērot kiberhigiēnu. Tas nozīmē, ka ikkatram jāgādā par savu iekārtu drošību: nevajag vērt vaļā nezināmas interneta saites, no aizdomīgām vietnēm neielādēt dažādas multivides datnes, tostarp filmas, spēles un citas, ierīkot antivīrusu programmatūru un izdarīt atjauninājumus gan iekārtas operētājsistēmai, gan lietotnēm.

Jābūt gataviem arī dezinformācijas jeb viltus ziņu pieaugumam, kura mērķis ir ietekmēt sabiedrības viedokli un veicināt paniku, tāpēc AM aicina kritiski izvērtēt ziņu saturu un to avotus, izmantot tikai uzticamus informācijas avotus – valsts iestāžu mājaslapas un sociālo mediju kontus, kā arī tos medijus, kas sevi pierādījuši kā objektīvus.

Vienlaikus uzsvērts, ka tieša militāra apdraudējuma Latvijai nav, tomēr Nacionālie bruņotie spēki ir gatavi reaģēt uz jebkādu rīcību, ja iedzīvotāju drošība un valsts suverenitāte tiks apdraudēta.

 
***

❗ Aizsardzības ministrija vērš uzmanību, ka saziņas lietotnē WhatsApp pašlaik izplatīta viltus ziņa krievu valodā, maldinoši informējot par jauniem saziņas noteikumiem, kas valstī stāšoties spēkā no rītdienas.

Tajā maldinoši apgalvots, ka tiks ierakstīti visi izsaukumi, tālruņa zvani, kā arī WhatsApp ziņas un zvani. Notikšot visu sociālo tīklu un forumu uzraudzība. Viltvārži aicina šo ziņu pārsūtīt draugiem un ģimenei jau šodien, jo no rītdienas valstī visa personiskā saziņa tikšot īpaši uzraudzīta un viss rakstītais vai teiktais varot tikt izmantots pret iedzīvotājiem, kas to pauduši.

❗Ministrija uzsver – šī ir viltus ziņa, kas izplatīta, lai iedzīvotājos radītu nedrošību un neuzticēšanos valstij un aicina to nepārsūtīt tālāk, tādējādi kavējot dezinformācijas izplatīšanos.

⭕Plašāk lasiet: https://bit.ly/3sqkXc5.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.