Aizvērt

Suitu karogs pusmastā?

2021. gada 5. jūnijā, 18:30
Raksta autors: Alberts Dinters, Daiga Bitiniece
Suitu karogs pusmastā?
Kamēr kādā sētā suitu karogs bēdīgi karājas, nolaists pusmastā, Alsungas centrā tas vējā plīvo.
Foto: Alberts Dinters, ekrānattēls no Jura Lipšņa profil
Fotogrāfiju ar pusnolaistu suitu karogu šodien sociālajos tīklos publicējis alsundznieks Juris Lipsnis, komentējot tā: „Pēdējo suitu pašvaldību – Alsungas novadu – pieminot.”
Kādēļ vēlēšanu dienā tāda reakcija, no J.Lipšņa Kurzemniekam uzzināt neizdevās, jo viņa tālrunis ir izslēgts vai ārpus zonas. Lielāku skaidrību ievieš kāds kungs, kuru sastopam pie iecirkņa kultūras namā, bet kurš vēlas palikt anonīms. Viņš saka: J.Lipsnis esot aktīvi aicinājis Alsungas iedzīvotājus šīs vēlēšanas ignorēt.

Jau pirms tam Suitu parlamenta priekšsēdis Grigorijs Rozentāls bija izteicis viedokli, ka novadu reformas dēļ alsundzniekiem dalība pašvaldību vēlēšanās kļuvusi bezjēdzīga. Pat tad, ja izdotos iegūt maksimāli iespējamo viena deputāta vietu, viņaprāt, nebūtu iespēju lēmumus ietekmēt: „Savas pašvaldības atņemšana suitu kopienai kļuvusi par pēdējo pilienu.” Suitu parlaments nosūtījis vēstuli UNESCO, aicinot izvērtēt līdzšinējo suitu kultūrtelpas glābšanas gaitu Latvijā un ieteikt pasākumus, kas šo procesu padarītu jēgpilnu.

Kāds Alsungā šodien sastaptais vēlētājs daļēji atbalsta stingru nostāju identitātes saglabāšanai jaunajā Kuldīgas novadā, bet uzskata, ka vēlētājs kaut ko var mainīt tikai ar savu balsi. Viņš pirms došanās iecirknī vēl nebija izlēmis, par ko balsot, bet vairāk sliecās par labu Zaļo un Zemnieku savienības sarakstam, jo tajā ir Alsungas novada domes priekšsēde Daiga Kalniņa:  „Ja jābalso, tad tikai par savējiem.” Vēl viņš piebilda: ir jūtams, ka  alsundznieki vēlēšanu dēļ esot sašķēlušies.

Kurzemnieks pie iecirkņa nr. 551 sastop ģimeni, kas arī tikai anonīmi gatava dalīties pārdomās. Vīrs balsojis par Zaļo un Zemnieku savienību, sieva – par partiju Kuldīgas novadam. Katram savi argumenti. Vīrs uzskata, ka jāpalīdz savējiem iegūt vietu jaunajā novada vadībā. Sievai savukārt patīk tas, ko izdarījusi līdzšinējā Kuldīgas novada dome, un viņa cer, ka arī Alsungā viss uzlabosies, piemēram, skola varētu saņemt lielāku finansējumu, tiktu uzlabota apkārtnes infrastruktūra. Arī viņi kaut ko dzirdējuši par pusmastā nolaisto karogu, bet par to tik nogroza galvu.

Vēlēšanu komisijas priekšsēde Laila Jankovska vēlētāju aktivitāti vērtē kā vidēju. Kāpēc? To grūti izskaidrot, bet, iespējams, viens no iemesliem ir tas, ka Alsunga pievienota Kuldīgas novadam un daļai iedzīvotāju ir vienalga vai nav ticības, ka viņi kaut ko panāks. Sestdien līdz 16.00 bija nobalsojuši 154 vēlētāji, iepriekš balsis atdevuši 97, divi balsojuši mājās. Šurp nākot dažāda gadagājuma cilvēki.

Alsungā neiztika arī bez starpgadījumiem. Vēlēt ieradusies kāda sieviete, viņai pie pārbaudīta pase, un tā bijusi derīga, bet, kad sieviete pamanījusi, ka komisijas locekle grasās pases svītrkodu noskenēt ar mobilo lietotni (lai pārliecinātos, ka viņa ir vēlētāju reģistrā un nav vēl balsojusi), sieviete sākusi protestēt par personas datu aizsardzības pārkāpumu un beigu beigās aizgājusi prom.

Otrs gadījums saistīts ar izkārtni, kādai jābūt pie katra vēlēšanu iecirkņa. Alsungā tās nav. L.Jankovska skaidro: kultūras namā bijis remonts un tikai īsi pirms vēlēšanām attapušies, ka plakāts pazudis, bet jaunu izgatavot nav paspēts.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.