Aizvērt

Ārstniecības augi zivsaimniecībā

2020. gada 31. augustā, 11:28
Raksta autors: Olga Revina, zinātniskā institūta BIOR zivaudzētav
Ārstniecības augi zivsaimniecībā
Tūkstošiem gadu visas pasaules civilizācijas dažādu slimību ārstēšanai ir izmantojušas ārstniecības augus. Senākie rakstiskie pierādījumi par to atrasti apmēram 5000 gadu vecās šumeru māla plāksnēs. Mūsdienās interese par šo augu lietošanu gan cilvēku, gan veterinārajā medicīnā palielinās zāļu blakusparādību un augošo izmaksu dēļ.
Zivsaimniecībā vairākos simtos pētījumu pierādīta ārstniecības augu pretstresa, imūnstimulējošā, baktericīdā un pretparazitarā efektivitāte. Šo augu lietošanas veids ir atkarīgs no vēlamā efekta un paša auga īpašībām. Tiek taisīti pulveri, ekstrakti, ko var piejaukt pie barības (orālā lietošana) vai ūdens (ārstnieciskā vannošana), var injicēt (balstoties pētījumos). Zinātniskajās publikācijās izpētīts vairāk nekā 250 augu sugu.

Pasaules statistika rāda, ka visplašāk lietoti augi no lūpziežu dzimtas (Lamiaceae). Tai pieder piparmētra, salvija, baziliks, lavanda, rozmarīns, majorāns, izops un melisa. Tad seko tauriņziežu dzimtas (Fabaceae) augi: amoliņš, sarkanais un baltais āboliņš, lucerna u.c. Ne mazāk tiek izmantoti augi no kurvjziežu (Asteraceae) un eiforbiju (Euphorbiaceae) dzimtas.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.