Aizvērt

Ūdens kvalitātes radītāji

2020. gada 5. augustā, 15:04
Raksta autors: Olga Revina, zinātniskā institūta BIOR zivaudzētav
Ūdens kvalitātes radītāji
Strip tests ūdens cietības noteikšanai.
Ūdens cietība
Pēdējais kvalitātes rādītājs, kuru gribētu raksturot, ir ūdens cietība.

Ūdens cietība ir dabīgo ūdens īpašību kopums, kas saistīts ar sārmzemju metālu saturošo sāļu koncentrāciju ūdenī. Cietību galvenokārt nosaka kalcija un magnija, kā arī dzelzs, mangāna, alumīnija un citu jonu līmenis. Tie kopumā ir nepieciešami gan zivju, gan to dabiskās barības bāzes attīstībai. Ūdens ar pārlieku cietību akvakultūrai neder. Tādi var būt pazemes avotu ūdeņi. Mīksts ūdens dabā ir upēs, ezeros un lietusūdens. Ļoti mīksti ūdeņi sastopami reģionos ar bazalta, granīta, smilšakmens segumu, savukārt cieti ūdeņi sastopami, ja dominē ar kaļķi, ģipsi un dolomītu bagātas augsnes, kā tas, piemēram, ir tipiski Latvijā. Tāpēc Latvijā gan virszemes, gan arī pazemes ūdeņi ir visai cieti. Augstākā ūdeņu cietība novērojama Zemgales upju baseinos. Zemus cietības rādītājus var paaugstināt, ūdenim pievienojot lauksaimniecības kaļķi.

Ūdens cietību mājās var noteikt, izmantojot strip testus, var nodot arī ūdens paraugu laboratorijai.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.