Aizvērt

Zivis jāēd!

2020. gada 6. jūlijā, 07:57
Raksta autors: Katrīna Spuleniece-Aišpure, uztura speciāliste
Zivis jāēd!
Ja pieejamas zivis, veselīgu maltīti pagatavot ir viegli. Zivis un dārzeņi veido labu garšas un uzturvielu buķeti, un tiks uzņemti gan vitamīni un minerālvielas, gan veselīgie tauki un olbaltumvielas. Cepiet zivis cepeškrāsnī vai uz pannas, pasniedziet ar svaigiem salātiem, vāriet zupu! Tās ir vērts iekļaut uzturā.
Forele ar ķiploku sviestu

Vajadzēs: 2 foreles, 3 tējk. sviesta, 2 ķiploka daiviņas, 1 cukini, 1 sarkano sīpolu, 1 papriku, 6 ķirštomātus, citronu, 2 tējk. pesto, citronpiparus un sāli.

Kā pagatavot. Taisa ķiploku sviestu: sajauc rīvētu ķiploku ar mīkstu sviestu, pievieno citronpiparus un sāli. Noskalo un nosusina zivis, ar ķiploku sviestu iesmērē gan iekšpusi, gan ārpusi. Liek cepties uz grila 10–12 minūtes. Dārzeņus noskalo, nožāvē, sagriež šķēlītēs un liek uz grila, cep, kamēr gatavi. Liek traukā, apslaka ar svaigu citrona sulu, pievieno pesto un pasniedz ar zivi. Jāatceras, ka grilam jābūt uzsilušam, taču bez uguns. Lai zivs āda nepieliptu pie restēm, to iesmērē ar eļļu vai sviestu.

 

Upes zivju zupa

Vajadzēs: 1 kg upes zivju, 5 nelielus kartupeļus, 2 burkānus, 2 nelielus sīpolus, 2 lauru lapas, 5 graudu piparus, 2 l ūdens, sāli, svaigas dilles.

Kā pagatavot. Zivis iztīra un sagriež gabalos, aplej ar ūdeni, uzvāra. Pievieno veselus sīpolus, lauru lapas, piparus un lēni vāra 30 min. Buljonu izkāš, pievieno sagrieztus burkānus, vāra desmit minūtes, pievieno kartupeļus un vāra, kamēr gatavi. Pieber sāli. Zivju gaļu attīra no asakām un pievieno zupai. Pasniedz ar kārtīgu daudzumu sasmalcinātu diļļu.

 

Salāti ar kūpinātu zivi

Vajadzēs: kūpinātu zivi, 1 lielu vārītu kartupeli, 2 nelielus svaigus gurķus, 100 g rukolas, sauju pākšu zirnīšu, 1 ēd.k. sasmalcinātu svaigu pētersīļu. Mērcei – 3 ēd.k. laima sulas, 1 tējk. miziņu, 6 ēd.k. olīveļļas, sāli un piparus.

Kā pagatavot. Lielā bļodā vai uz liela šķīvja liek rukolu, pievieno sakapātus pētersīļus, šķēlēs sagrieztu gurķi, nelielos gabaliņos sagrieztu vārītu kartupeli. Katliņā uzvāra ūdeni un divas minūtes blanšē zirņu pākstis. Pēc tam nosusina un atdzesē. Pievieno salātiem. Zivi notīra, saplēš nelielos gabaliņos un liek klāt salātiem. Pagatavo mērci. Ar putojamo slotiņu vai blenderi puto laima sulu, miziņas un olīveļļu, līdz mērce krēmīga. Pieliek sāli un piparus. Pirms pasniegšanas pārlej salātiem un viegli sajauc.


Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.