Aizvērt

Speciālista komentārs. Cīņa ar parazītiem

2020. gada 9. maijā, 09:30
Raksta autors: Olga Revina, zinātniskā institūta "Bior" zivaudzēt
Speciālista komentārs. Cīņa ar parazītiem
Trihodina – vienšūnu parazīts.
Neparasti siltās ziemas dēļ nojuka bioloģiskais ritms ne tikai sauszemes dzīvniekiem un augiem, bet arī ūdens iemītniekiem, tajā skaitā zivju parazītiem. Jau februārī no zivju audzētājiem saņemtas sūdzības par karpu un lašu dzimtas zivju saslimšanu ar parazītu izraisītām slimībām. Siltie laika apstākļi ir radījuši labvēlīgu vidi parazītu un kaitēkļu izplatībai, kas skars ne tikai zivju audzēšanu, bet arī citas nozares.
Pavasarī sākas vienšūnas parazītu uzbrukums. Visvairāk cieš zivju mazuļi un viengadnieki. Vienas no visbiežāk sastopamajām slimībām, kuras izraisa vienšūnas parazītiskie organismi, ir trihidinoze, kostioze, hilodenelloze un apiosomoze. Parazīti atrodas uz ādas un uz žaunām. Zivis kļūst apātiskas, neēd, ir pārklātas ar biezu gļotu slāni, žaunas ir pietūkušas. Ja invāzija liela, zivis nobeidzas. Ja rodas aizdomas par saslimšanu, noteikti jāziņo saimniecību apkalpojošajam veterinārārstam, lai, izanalizējot situāciju, tiktu izvēlēta attiecīga ārstēšana. Precīzu diagnozi var noteikt, veicot pilnu ihtiopatoloģisku izmeklēšanu.

Cīņai ar ektoparazītiem lietojami vairāki medikamenti, bet visplašāk tiek izmantota vārāma sāls. Zivis uz piecām minūtēm ievieto 5% sāls šķīdumā (5 kg/100 l). Pēc tam liek caurtekošā ūdenī noskaloties. Lašu dzimtas kāpuriem izmanto 0,5% šķīdumu, ekspozīcijas laiks – piecas minūtes. Vannošana ieteicama tad, kad ūdens temperatūra nav zemāka par 5–7 °C, bet sāls šķīduma – ne zemāk par 5 °C. Nav ieteicams vannot, kad ūdens temperatūra ir virs 20 °C. Pēc nepieciešamības atkārto pēc trim dienām.

Sāls vannām ir ne tikai pretparazitāra un antifungāla iedarbība, bet arī terapeitiska. Sāls kairina zivju ādu, palielinās asins apgāde skartajās vietās, paātrinās vielmaiņa, izdalās kaitīgās vielas, un tādā veidā tiek stimulēta dzīšana.



Trihodina – vienšūnu parazīts.


Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.