Aizvērt

Vērtīgā līdaka

2020. gada 17. maijā, 04:26
Raksta autors: Katrīna Spuleniece-Aišpure, uztura speciāliste
Vērtīgā līdaka
Pašmāju zivs ar augstu uzturvērtību – tāda ir līdaka, tādēļ, ja pieejama, noteikti der izmantot veselīgā maltītē.
Tā ir ne vien garda, bet arī diētiska zivs, kas nodrošinās vērtīgās olbaltumvielas un virkni minerālvielu. Visbiežāk to izmanto kotletēm, cep gabaliņos uz pannas, arī kā cepeti krāsnī. Zivs ir liesa, tādēļ iznāk diezgan sausa, un receptēs visbiežāk pievieno taukvielas: sviestu, krējumu, speķi. Bet patiešām diētiskai maltītei zivi var bagātināt ar sīpoliem, garšaugiem un citrona sulu, cept folijā, un tad bez liekām taukvielām var iztikt.

 

Cepta līdaka ar dillēm

Vajadzēs: 1 vidēji lielu līdaku, 1 sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 1 citronu, 30–40 g diļļu, sāli un piparus.

Kā pagatavot. Līdaku notīra, izņem iekšas, nomazgā. Iekšu vietā sapilda sagrieztu sīpolu, ķiploku, dilles, sāli un piespiež pilnu ar citrona sulu, tad aiztin ciet ar diegu. Ārpusi apsmērē ar sāli, pipariem un citrona sulu. Ietin folijā un liek 225 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 25 min. Pasniedz ar kartupeļiem.

 

Līdaka sīpolu mērcē

Vajadzēs: līdaku, 1 kg sīpolu, olīveļļu, sviestu, 250 g skābā krējuma, sāli, piparus, olu, miltus.

Kā pagatavot. Līdaku izfilē un sagriež gabalos cepšanai, pavisam nedaudz apsāla, pieber maltus piparus, apviļā olā un miltos, lieku vidēja karstuma pannā, kurā olīveļļa nedaudz sajaukta ar sviestu. Filejas cep no abām pusēm (trīs minūtes katru pusi), līdz tās ir zeltaini brūnas. Sīpolus sagriež lielās ripās un kārtīgi apcep olīveļļā, kam pievienots nedaudz sviesta. Kad sīpoli kļūst zeltaini brūni un mīksti, tiem ļauj nedaudz atdzist un tad pievieno skābo krējumu, kārtīgi samaisa un šajā mērcē liek ceptos filejas gabaliņus. Ņem nost no uguns, pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, rīsiem vai maizi, neaizmirstot par zaļumiem.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.