Aizvērt

Reportāža. Spiningo pilnā sparā

2020. gada 4. maijā, 09:08
Raksta autors: Alberts Dinters
Reportāža. Spiningo pilnā sparā
Foto: Alberts Dinters
1. maiju ar nepacietību gaida tie, kuriem patīk spiningot, jo tad ir ļauts sākt to darīt arī no laivas. Kā makšķernieki ievēro noteikumus, to "Kurzemnieks" devās lūkot kopā ar Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālās vides pārvaldes galveno inspektoru Jāni Sprugevicu un vecāko inspektoru Viesturu Cimermani.
Pārbaude sākas ap 11.00, kad dienesta laiva tiek ielaista Vilgāles ezerā, kurā, spriežot pēc makšķernieku ierakstiem sociālajos tīklos, vajadzētu būt gana daudz līdaku.

 
Karti var iegādāties pat ezerā. To viegli izdarīt interneta vietnē Makšķerēšanaskarte.lv. Desmit minūtes, un pārbaudītājiem tiek atrādīta tikko iegādātā.

Karti nopērk ezerā

Rīts ir dzestrs un vējains. Krastā sastopam makšķernieku, kurš izbraucis izlocīt kājas. Viņam pie laivas piesiets loms: trīs līdakas, no kurām viena ir gana branga – ap 6 kg. Pie reizes tiek pārbaudīts, vai līdzi ir gan makšķerēšanas karte un dokumenti. Jā, viss kārtībā. Dodamies ezerā. Tā kā pūš kārtīgs vējš, makšķernieku laivas sastājušās gar malām. Stājam klāt pēc kārtas, visiem tiek pārbaudīti dokumenti un lomi. Vietā ir atgādināt, ka katram līdzi jābūt makšķerēšanas kartei un dokumentam ar fotogrāfiju, vārdu un uzvārdu, lai inspektori var pārliecināties, ka karte pieder uzrādītājam. Savukārt lomā atļauts paturēt piecas līdakas, kas nav mazākas par 50 cm. Īsākas jālaiž vaļā.

Pārbaude raiti rit līdz brīdim, kad ezerā pietuvojamies airu laivai, kurā sēž divi vīri. Lomā divas pareizā izmēra līdakas. Personas dokumenti ir, bet makšķernieku kartes nav. Tā kā reida mērķis ir arī disciplinēt un panākt, ka kartes tiek iegādātas, vīriem piedāvāts tās nopirkt turpat ezerā. To viegli var izdarīt interneta vietnē Makšķerēšanaskarte.lv. Desmit minūtes, un pārbaudītājiem tiek atrādīta tikko iegādātā. Vēl pāris makšķerniekiem ir maznozīmīgi pārkāpumi, par kuriem viņi izpelnās brīdinājumu. Labu priekšzīmi citiem parāda kādas labi apgādātas laivas pasažieri – kungs ar dāmu, jo, visiem redzot, tiek atlaists t.s. zemmēra loms.

 
Draugu esot brīdinājis, lai mazās līdakas laiž vaļā, bet tas nav ieklausījies.

Mazās līdakas jālaiž vaļā

Dodamies uz Lielo un Mazo Nabes ezeru. Jau braucot klāt, redzam, ka makšķernieku daudz. Lielajā Nabes ezerā situācija ar pārkāpējiem ir sliktāka. Te sastopam divus vīrus, kuri sāk stāstīt jau zināmus stāstus, ka katru gadu kartes esot pirkuši, bet, lūk, šoreiz neesot paspējuši, jo ar mājaslapu kaut kas nogājis greizi – nav varējuši samaksāt. Nolēmuši to izdarīt tad, kad beigs makšķerēt. Bet tas nav iemesls, lai varētu turpināt spiningot, – viņiem pasākums beidzies.

Nākamais nepatīkamais pārsteigums nav tālu jāmeklē, jo netālu ir kāds vīrietis, kurš atbraucis no Ventspils. Kad piepeldam, jūtams, ka viņš manāmi uztraucies. Ar dokumentiem viss kārtībā, bet inspektori pievērš uzmanību spainim laivā. Tad arī atklājas uztraukuma iemesls. Spainī ir piecas līdakas, un tas nozīmē, ka makšķernieks jau sasniedzis normu. Dažas zaļsvārces izskatās aizdomīgi mazas un tiek nomērītas: viena ir 40 cm, bet otra – 42 cm. Tādas paturēt nav ļauts – tās uzreiz jāatlaiž. Par to tiek protokols. Par šādu pārkāpumu paredzēta soda nauda, un par summu tiks lemts lietas izskatīšanā, bet skaidrs, ka vīrietim nāksies kompensēt arī zivju resursiem nodarītos zaudējumus, kas nebūt nav mazi. Par katru noķerto līdaku – trīskārša soda nauda, proti, 29 eiro reiz trīs jeb 87 eiro. Kopā 174 eiro. Viņa kolēģis, kurš makšķerē no citas laivas, saka: esot draugu brīdinājis, lai mazās laiž vaļā, bet tas nav ieklausījies.

Pēc tam dodamies uz Mazo Nabes ezeru, bet tajā nav nevienas laivas. Nav brīnums, jo vējš ūdeni pamatīgi iešūpojis. Šajā reizē tas ir viss, bet no inspektoru sarunām nojaušams, ka reidi turpināsies arī tuvākajās dienās.



 

Pirmā pārbaudes vieta ir Vilgāles ezers, kas slavens ar savām līdakām.

 

Pirmajam makšķerniekam gadījies brangs loms. Tā ir aptuveni 6 kg smaga zaļsvārce.

 

Valsts vides dienesta vecākais inspektors Viesturs Cimermanis pārbauda dokumentus.

 

Apzinīgi makšķernieki atlaiž zemmēra līdaku.

 



Pārbaude turpināsies.

 

Arī Lielajā Nabes ezerā daudz makšķernieku.

 

Inspektoru uzmanību piesaista kāda makšķernieka aizdomīgais loms.

 

Makšķernieks pretlikumīgi paturējis līdakas, kas īsākas par atļautajiem 50 cm.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.