Aizvērt

Zivīm vajadzīgs skābeklis

2019. gada 26. jūlijā, 08:00
Raksta autors: Olga Revina, zivaudzētavas "Pelči" veterinārārste
Zivīm vajadzīgs skābeklis
Ūdens sastāv no ūdeņraža un skābekļa, un pēdējais ķīmiskais elements ir viens no svarīgākajiem, kas zivīm nepieciešams elpošanai.
Runājot par ūdens kvalitāti, pareizi būtu lietot jēdzienu ūdenī izšķīdušā skābekļa daudzums. Tā koncentrāciju mēra ar oksimetru, izsakot miligramos uz litru (mg/l) vai miljondaļās (ppm). To, cik daudz skābekļa izšķīdis, ietekmē vairāki faktori: temperatūra, ūdens sāļums un atmosfēras spiediens. Skābekļa daudzums samazinās, temperatūrai paaugstinoties, sāļumam palielinoties un atmosfēras spiedienam pazeminoties. Skābeklim sarūkot, var būt novērojama zivju slāpšana – tās pārstāj baroties, kļūst mazkustīgas, apātiskas, pulcējas pie ūdens ietekas, mēģina ķert gaisu. Ilgstošam trūkumam seko zivju masveida bojāeja.

Patērētā skābekļa daudzums atkarīgs no zivju vecuma, izmēra, barošanās utt. – mazajām vajag vairāk skābekļa nekā lielajām, lašu dzimtas zivīm – vairāk nekā karpu dzimtas pārstāvjiem. Optimālais daudzums lašveidīgajiem ir 8–10 mg/l (slāpšana sākas no 3 mg/l), karpveidīgajiem 6–8 mg/l (slāpšana < 2 mg/l). Īsu laiku karpas var izdzīvot ūdenī ar 1 mg/l, ziemā pat ar 0,6 mg/l. Zivju slāpšana vasarā iespējama, ja ir augsta ūdens temperatūra seklos ezeros vai citās ūdenstilpēs, kas piesārņotas ar organiskajām vielām. Ūdens bagātināšanai ar skābekli izmanto aeratorus.

Ļoti svarīgi skābekļa koncentrāciju ūdenī uzraudzīt zivju transportēšanas laikā – tieši šī iemesla dēļ tās var aiziet bojā. Jāpārbauda ik pēc pusstundas. Ja no audzētavas jāpārved nedaudz zivju, to var darīt nelielā polietilēna maisā, kurā iesūknēts nevis gaiss, bet skābeklis. Vislabāk izmantot speciālas tvertnes un skābekli atjaunot ar tā baloniem. Ja pašam inventāra nav, vajadzētu sazināties ar uzņēmumiem, kuriem tāds ir.


Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.