Aizvērt

Makšķerēšanas kārtība Ventā

2019. gada 5. jūlijā, 00:00
Raksta autors: Jolanta Hercenberga
Makšķerēšanas kārtība Ventā
Foto: Laila Liepiņa
Lai nodrošinātu Ventas kā starptautiski atzītas lašu dabiskā nārsta upes statusu un radītu labvēlīgu situāciju zivju resursu saudzīgai izmantošanai, Kuldīgas novada pašvaldība noteikusi licencētās makšķerēšanas kārtību 2017.–2021. gadam.
Prasību ievērošanu kontrolē Kuldīgas novada pašvaldības policija, Valsts vides dienests, Dabas aizsardzības pārvalde un Valsts vides dienesta pilnvarotas personas.


KĀ IEGĀDĀTIES LICENCI

Licencētās makšķerēšanas posms ietver abus Ventas krastus no ķieģeļu tilta pār Ventu un turpinās lejup pa straumi līdz Abavas ietekai Ventā Padures un Rumbas pagasta teritorijā. Upes posms, kurā notiek licencētā makšķerēšana, atzīmēts ar speciālām atzīmēm, kas atrodas pie ceļiem, pa kuriem var piebraukt pie upes.

Šajā posmā makšķerēt ir tiesības tikai ar makšķerēšanas licenci vai vēžošanas un zemūdens medību karti.

Licenci var iegādāties vienai dienai, nedēļas nogalei vai makšķerēšanas sezonai, lai būtu atļauts makšķerēt visu sugu zivis, kas norādītas Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 800, izņemot taimiņu (lasi). Vienā dienā lomā drīkst paturēt ne vairāk kā septiņas vimbas, kuru garums nav mazāks par 30 cm, bet citas zivis atbilstoši MK noteikumiem.

No 1. janvāra līdz 15. jūnijam var iegādāties vienas dienas licenci laša makšķerēšanai ar vienu makšķerēšanas rīku – spiningu vai mušiņmakšķeri un tikai mākslīgu ēsmu. Spiningojot atļauts izmantot vienu metāla mānekli ar vienu āķi vai vobleri ar ne vairāk kā diviem āķiem. Lomā atļauts paturēt tikai vienu taimiņu jeb lasi.

Seniori virs 65 gadiem, bērni līdz 16 gadiem, personas ar invaliditāti, politiski represētie, trūcīgie un maznodrošinātie Kuldīgas novada iedzīvotāji un licencētās makšķerēšanas noteiktajam upes posmam pieguļošo krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi licenci var saņemt bez maksas. Tas izdarāms Kuldīgas pašvaldības policijā vai Rumbas un Padures pagasta pārvaldē. Šeit arī izsniedz maksas gada makšķerēšanas licenci.

Vienas dienas un nedēļas nogales licenci var iegādāties elektroniski SIA ZZ Dats interneta pakalpojumu mājaslapas www.epakalpojumi.lv sadaļā e-loms vai SIA Rietumu nafta degvielas uzpildes stacijā, Graudu ielā 31, Kuldīgā. Iegādājoties to klātienē, papildus maksai par licenci jāiemaksā drošības nauda 2 eiro, kas tiek atmaksāta licences iegādes vietā pēc tam, kad saskaņā ar nolikumā paredzēto lomu uzskaites kārtību ir iesniegta informācija par lomu. Savukārt tiem, kas licenci iegādājušies elektroniski, tajā pašā interneta vietnē jāiesniedz informācija par lomu.


AIZLIEGUMI

Noteikumi arī paredz, ka zivju nārsta laikā ziemas un pavasara sezonā otrdienas (izņemot valstī noteiktās svētku dienas) noteiktas kā zivju saudzēšanas dienas un makšķerēšana upē ir aizliegta. Ventā aizliegts ne tikai makšķerēt, bet arī atrasties upē vai tiešā tās tuvumā ar zivju ieguves rīkiem.

No 1. oktobra līdz 1. maijam aizliegta spiningošana un mušiņmakšķerēšana, izņemot makšķerēšanu ar taimiņa (laša) makšķerēšanas vienas dienas licenci. Makšķerēšana no laivām nav atļauta no 1. oktobra līdz 30. novembrim un no 1. marta līdz 30. aprīlim. Zemūdens medības šajā upes posmā ir aizliegtas.

Visa veida makšķerēšana un atrašanās tiešā upes tuvumā ar makšķerēšanas rīkiem ir aizliegta no 1. oktobra līdz 30. novembrim posmā no ķieģeļu tilta pār Ventas upi līdz Krāčupes ietekai Ventā upes kreisajā krastā un Melnajai Kolkai labajā krastā, kas attiecīgi norādīts ar speciālām atzīmēm.

20% no licenču realizācijā iegūtajiem līdzekļiem pašvaldība ieskaita valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai, bet pārējos iegūtos līdzekļus izmanto licencētās makšķerēšanas organizēšanai, zivju krājumu pavairošanai un saglabāšanai, zivju nārsta vietu atjaunošanai, kontroles nodrošināšanai, makšķerēšanas tūrisma attīstībai un citiem ar dabas aizsardzību saistītiem mērķiem.


Komentāri
Zvejnieks
2019. gada 28. septembrī, 08:51
Ko darīt,ja oktobrī un novembrī grib ķert līdakas licenzētajā posmā?
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.