Aizvērt

Maluzvejniekiem sods 51 880 eiro

2019. gada 29. jūnijā, 00:00
Raksta autors: Jolanta Hercenberga
Maluzvejniekiem sods 51 880 eiro
Piespiedu darba stundas un 51 880 eiro soda naudu Kurzemes rajona tiesā Kuldīgā jūnijā piesprieda diviem padurniekiem par nelikumīgu nēģu zveju pagājušā gada aprīlī Ventas rumbā.
1991. gadā dzimušais Artūrs Grieze un 1998. gadā dzimušais Toms Padrevics pērn 21. aprīlī no desmitiem vakarā līdz vieniem naktī četras reizes likuši murdu rumbā un tajā saķertos nēģus nesuši uz automašīnu. Tad Valsts policija viņus aizturējusi.

Konstatēts, ka vīrieši nozvejojuši 1297 zivis. Par viena nēģa nelikumīgu noķeršanu soda nauda ir 8 eiro, bet, tā kā tas noticis īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, tad sods ir piecas reizes lielāks jeb 40 eiro. Vīrieši savu vainu atzinuši jau prokuratūrā pirms tiesas. Ar prokuroru Gintu Mežiņu slēguši vienošanos, ka atstrādās Tomam piespriestās 200 un Artūram 250 darba stundas un solidāri atmaksās valstij nodarītos zaudējumus. Tā kā vienošanās dokumentā bija ieviesusies kļūda un ierakstīts nepareizs nozieguma izdarīšanas datums, tad tiesas izmeklēšana tomēr bija jāveic.

Jauniešiem advokātu nebija, tiesas izmeklēšanai sākoties, viņi vēlreiz pārslēdza vienošanos ar prokuroru, ka vainu atzīst un piekrīt piespriestajam sodam. Tiesnese Daina Alksne nolasīja spriedumu, ka Tomam jāatstrādā 200, Artūram, kurš iepriekš jau vairākas reizes bijis sodīts, 250 darba stundas un pa abiem solidāri jāsamaksā soda nauda 51 880 eiro par labu valstij. Tas izdarāms 30 dienās. Solidāri samaksāt nozīmē, ka abi var vienoties un maksāt pusi vai arī proporcija var būt citādāka atkarībā no iespējām. Ja sods noteiktajā laikā netiek labprātīgi izpildīts, tad nauda tiek piedzīta ar tiesu izpildītāja palīdzību.

Tiesā piedalījās arī Valsts vides dienesta vecākais inspektors Jānis Sprugevics, kurš pastāstīja, ka konkrētajā gadījumā vīriešu noķertie nēģi aizvesti uz Rīgas Zooloģiskā dārza filiāli Kalvenē. Bet gadījumā, ja maluzvejnieki nebūtu noķerti, tad par aptuveni 130 kilogramiem noķerto nēģu, tos pārdodot, varot gūt krietnu peļņu. Viens kilograms maksājot ap pieciem līdz septiņiem eiro. Ventas rumba un 50 m virs un zem tās ir īpaši aizsargājamā dabas teritorija, bet maluzvejnieki tomēr nereti riskējot. Tas notiekot tādēļ, ka tur iespējams ātrā laikā gūt lielu lomu. Dabīgais šķērslis ūdensdzīvniekiem šajā vietā liek aizkavēties vienuviet ilgāk. Nēģi rumbu var pārvarēt tikai gar upes malām, un tur maluzvejnieki liek murdus.


Komentāri
Veidenb
2019. gada 30. jūnijā, 17:59
Visi policisti zin, kas nodarbojas ar maluzvejniecību & malumedniecību, tik bailes likuma uzraugiem māc, tik bieži šai pilsētā deg auto....
ibio
2019. gada 29. jūnijā, 22:44
Tadus arturus negu sezonas laika var kert katru nakti, kad Nak negis, tikai ne gribesanas ne drosmes.. vairak gan dorsmes trukums. smiekligi ka maliki pa rumubu sainnieko katru nakti ka pa savu kabatu, bet, iestades gada laika var sarosinat tik paris procesus...
the litch
2019. gada 29. jūnijā, 21:36
Ha! 50k€. Kāpēc ne 50 miljoni vai miljardi? Ja cilvēks ķer pa kluso zivis (tas radījums pat nav zivs), pieļauju, ka viņš nevar samaksāt ne 50€ sodu, ne 50 000 sodu. Murgs un stulbums.
abra
2019. gada 29. jūnijā, 19:34
Sodam ir jābūt samērīgam! Ticami, ka jauniešiem tādas naudas nav. Atliek krāmēt koferus un doties pasaulē laimi meklēt! Iespējams, ka šīnī gadījumā pat uz Krievzemi! Rezultātā Latvijas iedzīvotāji skaitā samazinās, un nodokļu maksātājs brauks maksāt nodokļus citur. Sliktākā gadījumā paši var nostāties uz noziedzības ceļa, lai iegūtu līdzekļus ar kuriem norēķināties ar kroni.
Vai tad sodam nebija jābūt ar audzinošu mērķi? Lūdzu atbilstošākais sods būtu kopt Ventsmalu, pļaut zāli, zāģēt kārklus. Paskastieties kādi nekopti krūmi Kŗāčupītes (pilskalna upītes) gravā, arī Virkas ielas Ventsmalas gravā un citur!
Zuve
2019. gada 29. jūnijā, 14:45
Nēģis nav zivs !
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.