Aizvērt

Kā ēst zivis droši

2019. gada 13. jūnijā, 00:00
Raksta autors: Olga Revina, Pelču zivaudzētavas veterinārārste
Kā ēst zivis droši
Vasara ir klāt, arī makšķerēšanas sezona. Visiem zivju ēdienu cienītājiem jāatceras, ka pastāv risks – cilvēkam bīstamo zivju parazīti.
Dabiskajās ūdenstilpēs ir plaši izplatīti dažādi zivju parazīti. Tas attiecas arī uz zivīm, kas izaudzētas audzētavās atklātajos baseinos. Latvijas pētnieki konstatējuši aptuveni 300 zivju parazītu sugas, taču lielākā daļa nav cilvēku veselībai bīstamas un saslimšanu neizraisa.

Latvijā pēdējos gados ir reģistrēti vairāki cilvēku saslimšanas gadījumi ar difilobotriozi (zivju lenteņu izraisīta slimība) un opistorhozi (ierosinātājs – Sibīrijas divmutis). Lenteņa mūžs cilvēka organismā var sasniegt pat 15–20 gadus.

Cilvēkā parazīts iekļūst, apēdot svaigas, mazsālītas, nepietiekami vītinātas, slikti termiski apstrādātas zivis, kurās ir parazīti. Slimības simptomi: slikta dūša, vemšana, vēdergraizes, pavājināta vai pastiprināta apetīte, kuņģa darbības traucējumi, mazasinība. Pavisam maldīgs ir uzskats, ka jūras zivīm nav parazītu. Ir! Piemēram, tārpiņš anisakis simplex var būt gan mencās, gan butēs un siļķēs. Lucīšos tas ir gandrīz vienmēr. Ēdot auksti kūpinātas un mazsālītas zivis, pastāv risks, ka tajās varētu būt parazīti. Ja zivis kūpina ar karsto metodi, svarīgi ievērot tehnoloģiju.

Kā var sevi pasargāt un ēst nomakšķerēto lomu droši? Pētījumi liecina, ka zivju termiskā apstrāde var pilnīgi pasargāt no parazītu iekļūšanas cilvēka organismā. Karsēt zivi nepieciešams 15–20 minūtes vismaz 100 grādos (kā tas parasti ir, cepot uz pannas, cepeškrāsnī vai vārot), 70 grādu temperatūrā – 30 minūtes. Saldēšanas temperatūra un ilgums ir atkarīgi no parazīta sugas. Zivi ir droši izmantot pārtikā, sasaldējot –40℃ septiņas stundas, –20℃ trīs četras diennaktis, –10℃ 20 diennaktis. Veikalā pirktajām saldētajām zivīm parasti ir ievēroti visi saldēšanas priekšnoteikumi, tās var ēst droši.

Jāatceras arī, ka svaigās zivis nedrīkst izbarot mājas mīluļiem. Lai parazītus neievazātu piemājas dīķī, nedrīkst tajā ielaist ezeros noķertas zivis. Ielaišanai dīķī zivju mazuļus vajadzētu pirkt tikai Pārtikas un veterinārā dienesta atzītās saimniecībās, kurās regulāri notiek slimību kontrole.



Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.