Aizvērt

Ierosina piešķirt finansiālu atlīdzību nozieguma atklājējiem

2017. gada 8. augustā, 08:27
Raksta autors: Manabalss.lv
Ierosina piešķirt  finansiālu atlīdzību nozieguma atklājējiem
Platformā ManaBalss.lv parakstus sāk vākt iniciatīva "Par finansiālu atlīdzību nozieguma atklājējiem". Tās autors Artūrs Ikvilds ierosina piešķirt finansiālu atlīdzību nozieguma atklājējiem, kā tas ir citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā un Holandē. Valsts policija, Drošības policija un Ieslodzījuma vietu pārvalde jau par iniciatīvu izteikušās atzinīgi.
Valsts policija kopumā iniciatīvu atbalsta, taču uzsver, ka pēc aprēķiniem valsts budžetā šim mērķim būtu jāparedz līdz 3 200 000 eiro, kas ir ievērojama summa. Līdz ar to, iespējams, būtu jāsašaurina noziegumu loku, par kuru atklāšanu ir paredzēta atlīdzība.

Arī ieslodzījuma vietu pārvalde uzskata, ka no noziedzības apkarošanas viedokļa iniciatīva ir vērtējama pozitīvi. No plusiem šādai iniciatīvai var minēt sevišķi smagu noziegumu atklāšanu, kuru izmeklēšana ir ļoti sarežģīta.

Drošības policija norāda, ka platformā ManaBalss.lv iesniegtā iniciatīva ir pozitīvi vērtējama – mudināt sabiedrību būt vērīgiem, ziņot par novērotajiem pārkāpumiem un būt sociāli atbildīgiem, lai gan katra pilsoņa morālajam pienākumam būtu jābūt policijas informēšanai par novērotu noziegumu.

Iniciatīvā aicina noteikt atlīdzību par līdzdalību sīku noziegumu novēršanā vai atklāšanā piešķirt 50-100 EUR; par noziegumiem valsts un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos piešķirt 100-1000EUR; par smagu finansiālu noziegumu atklāšana - līdz 5000 EUR vai procentuāli.

Autors par iniciatīvu norāda: "Diemžēl, lielākoties to visu apmaksā no kopējās iedzīvotāju naudas. Ir naivi cerēt, ka policija, kur strādā daži desmiti darbinieku uz tūkstošiem iedzīvotāju, spēs ko kardināli mainīt. Tādēļ citur jau sen kā ir gājuši tālāk un šāda prakse darbojas vairākās Eiropas valstīs. Sistēma, protams, nedrīkst aprobežoties tikai ar huligānismu, bet tā jāiedzīvina pilnīgi visā noziegumu spektrā."
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.