Aizvērt

Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Liepāja

2022. gada 10. maijā, 18:34
Raksta autors: Kristīne Āboliņa
Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Liepāja
Foto: Publicitātes foto
Šodien starptautiskā žūrija paziņojusi, ka Latvijā par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027. gadā kļūs Liepāja, kas konkursa finālā startēja kopā ar Kuldīgas novadu un Dienvidkurzemes novadu.
Liepāja par šo titulu sacentās ar Daugavpili un Valmieru.

Dienvidkurzemes un Kuldīgas novada projektu koordinatore Kristīne Zvirbule savā uzrunā sūtīja sveicienus Liepājas komandai, kas tiešraidi no Nacionālās bibliotēkas vēroja kultūras namā “Wiktorija”: „Jūs esat vislielākie malači! Kopā esam to izdarījuši. Mūs gaida liels darbs daudzu gadu garumā. Liepāja un arī Kurzeme ir gatava kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Paldies par uzticēšanos!”

K.Zvirbule uzsvēra, ka visu trīs pašvaldību mēri ir pauduši stingru apņemšanos šo programmu īstenot. Turklāt aiz politiķiem stāv organizatori un tūkstoši iedzīvotāju, kuri komandai uzticējušies un iesaistījušies, lai to izdarītu kopā.

Liepājas koncepcijas pamatā ir stāsts par (ne)mieru, jo šajā pilsētā piedzimst vējš, kas ir miera un nemiera radītājs, radošuma urdošais un miera iemidzinošais spēks. Koncepciju “(ne)miers” veido piecas programmas līnijas: “Eiropas sapnis”, “Pilsēta – paradokss”, “Jaunatklāj vietējo!”, “Apzinātā mērenība” un “Radošā tālnojauta”. Tās runā par problēmām, kas svarīgas gan Liepājai, gan Eiropai kopumā. Kopējā vīzija ir mūžīgi mainīgajā miera un nemiera pasaulē ikvienam sniegt orientierus.

Finālā pilsētu pieteikumus žūrija vērtēja pēc šādiem kritērijiem: ieguldījums ilgtermiņa stratēģijā, Eiropas dimensija, kultūras un mākslas saturs, izpildes spēja, sabiedrības iesaiste un pārvaldība. Visas trīs pilsētas no 2. līdz 6. maijam apmeklēja žūrijas delegācija – Beatrise Garsija no Spānijas, Hrvoje Laurenta no Horvātijas un Latvijas eksperti Diāna Čivle un Ģirts Majors –, kā arī Eiropas Komisijas un Kultūras ministrijas pārstāvji novērotāju statusā. Žūrijā darbojās deviņi Eiropas Parlamenta, Eiropas Padomes, Eiropas Komisijas un Eiropas Reģionu komitejas izraudzīti eksperti, kā arī divi nacionālie, kurus izvirzīja Nacionālā kultūras padome un Kultūras ministrija.

Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls kopš 1985. gada tiek piešķirts pēc noteikta kalendāra. 2027. gadā tas tiks divām Eiropas Savienības valstīm: Latvijai un Portugālei. Latvija to iegūst otro reizi – 2014. gadā šis nosaukums piešķirts Rīgai.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.