Aizvērt

Grāmata, kas atmasko padomju militārismu

2020. gada 12. oktobrī, 13:00
Raksta autors: Jana Sūruma
Grāmata, kas atmasko padomju militārismu
Dziedot kopai "Vilkači", 9. oktobrī atvērta Ilgoņa Upmaļa grāmata "Latvija – PSRS impērijas militarizētā kolonija", kas izdota ar Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres atbalstu.
Šis darbs atmasko militarizēto tautsaimniecību un ir smaga apsūdzība PSRS impērijai, kuras sa­stāvā ilgus gadus bija okupētā Latvija. Grāmatas atvēršanu pagodināja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Profesore I.Vaidere uzsvēra: savāktie fakti atspēko maldīgo viedokli, ka, atgūstot neatkarību, rūpniecība tika sagrauta. „Jā, neatkarība iznīcināja Padomju Latvijas militarizēto rūpniecību, bet Latvijas rūpniecību sāka iznīcināt 40. un 50. gados, un tas tika turpināts līdz okupācijas beigām. Sekas ir jūtamas vēl šobrīd. Klausoties brīnišķīgo folkloras kopas Vilkači dziedājumu, man radās asociācijas, ka šī ir spēka grāmata. Manas paaudzes un jaunāki cilvēki atceras tās bailes un šausmas, kādās dzīvojām,” atzina I.Vaidere.

„Šī grāmata ir tik nozīmīga arī tāpēc, ka autoram laimējies ieskatīties Maskavas arhīvos, kamēr tie nebija aizslepenoti. Pašlaik Krievija vēsturi falsificē, sniedzot dezinformāciju. Tā ir smaga apsūdzība Krievijas Federācijai, kas vēlas izmantot tikai tiesības, ko tā pārņēma no PSRS, bet nevēlas uzņemties atbildību,” sacīja I. Vaidere.

Valsts prezidents E.Levits īpašu uzmanību veltīja grāmatas nosaukumam un jēdzienam koloniāls. Rietumu zinātnē pēdējos divdesmit, trīsdesmit gados postkoloniālisma studijas ir viens virziens vai pieeja vēstures izpētei. Turklāt „Eiropas Parlaments ir tā starptautiskā institūcija, kas pirmo un gandrīz vienīgo reizi ārpus Latvijas minēja Baltijas valstu okupāciju koloniālisma aspektā – 1983. gada Eiropas Parlamenta rezolūcijā par situāciju Baltijas valstīs tajā brīdī, kad koloniālisms šajās teritorijās vēl bija aktuāls,” teica E. Levits.

Prezidents mudināja izdevumu izlasīt no pirmās līdz pēdējai lappusei, lai iegūtu priekšstatu par militāri rūpniecisko kompleksu un padomju okupācijas spēkiem Latvijā, kā arī atzinīgi novērtēja šī pētījuma augstos zinātniskos standartus un to, ka tas lasāms ļoti labā valodā, ir ilustrēts, ar norādēm uz dokumentiem.

I.Vaidere grāmatu dāvinās visām skolām, augstskolām un bibliotēkām. Tā tapusi ar EP lielākās politiskās frakcijas – Eiropas Tautas partijas – atbalstu.



 

 

Ilgoņa Upmaļa grāmatas "Latvija – PSRS impērijas militarizētā kolonija" atvēršanu Rīgā pagodināja Valsts prezidents Egils Levits.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.