Aizvērt

Kultūras kalendārs

2020. gada 2. septembrī, 22:05
Kultūras kalendārs
Pasākumi Kurzemē


Māksla

◊ Liepājas muzejā skatāma izstāde “Kabuki. Japānas 19. gadsimta ukijo-e”, parādot kabuki teātra aktieru attēlojumu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā esošajos Japānas Edo perioda krāsainajos kokgriezumos. Ukijo-e ir japāņu grafikas paveids, ko burtiski var tulkot kā “mainīgās pasaules ainas”. Mākslinieki pamatā izvēlējās attēlot kabuki teātra aktierus, skaistas sievietes, sumo cīkstoņus, kareivjus, ainas no vēstures un tautas pasakām, ceļojumu skatus, ainavas, dabu un dzīvniekus, kā arī erotiska rakstura darbus.

◊ Septembrī Saldus Mākslas skolā Armuliku ģimenes izstāde “Saldus iedvesmo”. Tā izveidota no Ritas Armulikas gleznām, Merikes un Raivio Armuliku keramikas, Māra Jaša lielformāta fotogrāfijām, Kristīnes Švarcas sublimēta tekstila, kā arī no Jana un Jūlija Armuliku zīmējumiem.

◊ Līdz 6. septembrim Kuldīgas novada muzejā mākslinieces Helēnas Heinrihsones un viņas audzēkņu darbi izstādē “Gleznotājas”.

◊ No 14. līdz 20. septembrim Kuldīgā norisināsies Ielu mākslas festivāls.

◊ Līdz 13. septembrim Kuldīgas bibliotēkā apvienības “Kuldīgas palete” dalībnieku gleznu izstāde “Runču laikā II”.

◊ Līdz 15. septembrim Kuldīgas vecajā rātsnamā Vikas Šulcas stikla darbu izstāde “Satikšanās”, bet Bet Līvijas Rezevskas izstāžu zālē Astas Keraitienes (Lietuva) gleznu izstāde “Putns”.

◊ Līdz 27. septembrim Kuldīgas Mākslas namā un Mākslinieku rezidencē apskatāma ekspozīcija “Tēlniecība. Objekts”.


Citas lietas

◊ Līdz 8. septembrim Kuldīgas novada muzejā akcija “Kuldīga iedvesmo”. Ikviens aicināts radīt mākslas darbu (gleznu, fotogrāfiju, dzeju, audio vai video ierakstu, rokdarbu u.c.), kurā attēlota pilsēta. Krāšņākā un radošākā darba autoram – 50 eiro dāvanu karte no atpūtas kompleksa “Usmas Meķi”. Darbs vai tā attēls jāsūta uz e-pastu muzejs@kuldiga.lv. Jāpievieno nosaukums, ziņas par autoru, īss apraksts, kas Kuldīgā iedvesmo un kāpēc pilsēta attēlota tieši tā.

◊ 10. septembrī Saldus Kultūras paviljonā Valtera Krauzes autorvakars ar muzikālām ilustrācijām.

◊ 10. septembrī Kapelleru namā Dainas Domašūtes “Urban sketching” meistarklase “Zīmē garšīgi!”.

◊ 12. septembrī Kuldīgā gaidāms Dzejas dienu un mākslas kaleidoskops “Uguns (un) nakts” un fonda “Viegli” koncerts.

◊ No 25. līdz 27. septembrim koncertzālē “Lielais dzintars” notiks sestais mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums”. Tas aicina piedzīvot vienpadsmit dažādus notikumus – dejas izrādes, mākslas izstādi, dzejas diskotēku, radošu darbnīcu jauniešiem, diskusiju, avangarda kamermūzikas koncertu, filmu vakaru, teātra izrādi bērniem un vecākiem, kā arī neparastu multimediālu koncertu.

Mantojums

◊ 29. augustā Tiņģeres muižā ciklā “Muižas ļaužu laika kavēkļi” meistarklase zīda ziedu darināšanā, ko vadīs šuvēja Ina Brūvere. Izzinošā un izglītojošā pasākuma galvenais mērķis ir iepazīt 19. gadsimta kultūru.

◊ Livonijas ordeņa pilī Ventspilī izstādes “Caur puķēm jeb Kā kurzem-nieki ziedu ornamentus iemīlēja” un “Mežģīņu šarms un noslēpumi” par Eiropas mežģīņu vēsturi kopš 16. gadsimta.

 
Mūzika

◊ 29. augustā Talsu novadaLaidzē izskanēs sestie Mazie opermūzikas svētki. Klausītājus iepriecinās LNOB baritons Rinalds Kandalincevs, LNOB soprāns Marlēna Keine, koncertmeistare un pianiste Agnese Egliņa, kā arī stīgu kvartets “Juno”.

◊ 2. septembrī koncertzālē “Latvija” Ventspils Kamermūzikas dienā notiks koncerts, kurā piedalās: pianistu duets Sana Villeruša un Francis Gaiļus, vijolniece Una Lote Vītoliņa, flautiste Terēze Tīrmane. Programmā Brāmsa, Britena un Bolkoma skaņdarbi.

◊ 12. septembrī koncertzālē “Lielais dzintars” čellu trio “Melo-M” sadarbībā ar pazīstamo dziedātāju Dināru Rudāni atskaņos jauno koncertprog-rammu “Pieci elementi”, piedāvājot dažādu žanru un noskaņu skaņdarbus. Skanēs gan akadēmiskā mūzika, gan roks un popmūzika, kā arī latviešu autoru dziesmas un jūtamas atsauces uz tautas jeb pasaules mūziku.

◊ 17. septembrī Saldus Kultūras paviljonā čellista Valtera Pūces un pianista Daiņa Teņa programma “Klasiskā mūzika bez elektrības”.

◊ 18. septembrī Saldus Mūzika skolā absolventa, ģitārista Jāņa Bērziņa koncerts “Alpīnists”.

◊ 19. septembrī koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertā Gintara Rinkeviča vadībā skanēs Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija un Friderika Šopēna Pirmais klavierkoncerts. Īpašais viesis – pianists Luks Genušs.

◊ 26. un 27. septembrī koncertzālē “Latvija” ērģelnieces Ivetas Apkalnas koncerti.


Teātris

◊ 3. septembrī Saldus sporta kompleksā Baibas Sipenieces-Gavares monoizrāde “Vienreiz jau var”.

◊ 4. septembrī Liepājas teātrī būs pirmizrāde Marjus Ivaškeviča lugai “Malыš”, kuras bilingvālu iestudējumu veidojis Dmitrijs Petrenko. 1941. gads meitai atņem tēvu, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju karot atved kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divas ģimenes tiek šķirtas, bet abu likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot ar meitu. Lomās: Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Mārtiņš Kalita, Kaspars Gods.

◊ 15. septembrī teātra namā “Jūras vārti” Ventspilī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrāde “Jūras vējš” (rež. Māra Ķimele). Piedalās: Dana Bjorka, Andris Bulis, Mārtiņš Vilsons, Anna Nele Āboliņa, Jeļena Sigova u.c.

◊ 24. septembrī teātra namā “Jūras vārti” muzikāla izrāde “Leģendas dzimšana” par Maestro Raimonda Paula jaunību. Piedalās: aktieris Gints Andžāns, solisti Juris Jope, Ieva Sutugova, Aija Vītoliņa, mūziķi Anatolijs Livča (klavieres), Indriķis Veitners (klarnete, saksofons), Viktors Veličko (kontrabass), Mareks Logins (sitamie instrumenti) u.c.


Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.