Aizvērt

Atklāj pasteļa radošo būtību

2020. gada 13. jūlijā, 07:26
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Atklāj pasteļa radošo būtību
Foto: Lāsma Reimane
Tēlotājmākslas studija "Kuldīgas palete" plenērā apguvusi pasteļtehniku, darbus gatavojot izstādei nākamās nedēļas lielajā pasākumā "Kuldīgas vasaras vitrāžas"
Vietu, kur plenērs notika lietus laikā, studijas biedrenēm piedāvāja Inta Raita. Tā ir viņai piederoša, šobrīd neapdzīvojama māja Mucenieku ielā. Pēdējā dienā dāmas strādāja Kuldīgas bibliotēkas apkārtnē.

Pasteļkrītiņu labās īpašības ierādīja māksliniece Gunta Krastiņa no Liepājas. „Pastelis ir fantastisks gleznošanas veids gan skicēm, gan gataviem darbiem. Nevajag ne ūdeni, ne krāsu paleti. Visi zina Lietuvas mākslinieku Mikaloju Konstantīnu Čurļoni – arī viņš strādājis ar pasteli. Tas ir plastisks, dzīvs, ar to var gleznot uz dažādām virsmām. Ja iepatīkas, cilvēks ar to strādās vienmēr. Ja nesaprot, nejūt un neiemīl, tad ir grūti. Tāpēc dota iespēja pamēģināt – patīk vai nepatīk,” saka pasniedzēja, priecājoties, ka Kuldīgas paletes dalībniecēm rezultāti ir aizvien labāki. Rasa Rasmane teic, ka uzreiz rokā nedodas, bet interesanti esot. Sapirkušas pasteļkrītiņu kastes – plenēros varēšot skicēt. Antra Laizāne skaidro, ka kādā lietainā brīdī skolotāja pamudinājusi zīmēt abstraktus darbus.

Vēl šovasar Kuldīgas paletei iecerēts plenērs, kurā tiks gleznoti mākoņi. G.Krastiņa saka: „Studijas 50 gadu jubilejā es iekārtoju izstādi. Jau toreiz redzēju plenērā tapušos mākoņus – darbi bija ļoti labi. Uzreiz sapratu, kuras mākslinieces rokraksts saskatāms. Mākoņu plenērus vada Ilze Smildziņa, un katrs autors audzēkņiem iedod kaut ko no sevis. Mākoņus gleznot ir grūti, tādēļ mani izbrīnīja tas, ka viņas visas uztvērušas būtību.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.