Aizvērt

Uguns ierobežota, mežs vēl sargājams

2018. gada 18. jūlijā, 17:50
Raksta autors: Kurzemnieks
Uguns ierobežota, mežs vēl sargājams
Trešdien Rendā netālu no Linmārku ezera pēc aptuveni astoņu stundu cīņas ar liesmām ugunsgrēka plešanos mežā izdevies apturēt, pa perimetru ierobežojot ap 30 ha izdegušas teritorijas. Apmēram 30 Valsts meža dienesta un Latvijas Valsts mežu darbinieku turpina dzēst uguni, kas gruzdošajās vietās atjaunojas.
Dienvidkurzemes virsmežzinis Indulis Sarma stāstīja, ka atsevišķās vietās joprojām deg: „Vēja ietekmē degšanas intensitāte vietām pieaug tik stipri, ka draud iziet ārpus ierobežojuma. Bet cilvēki strādā, un, ja neuzlīs lietus, būs jāstrādā ilgi. Šeit ir sausā tipa mežs, vējš var uzpūst kūdras gruzdējuma slānīti, un uguns var atkal uzliesmot.”
I.Sarma norāda, ka Dienvidkurzemē pēdējos pāris gados šī ir visplašākā ugunsnelaime mežā. Aizdegšanās vietu noteikt vairs nevarot, bet viņš pieļauj, ka ogām un ezeriem bagātajā apvidū iemesls var būt neuzmanīga ogotāja vai makšķernieka rīcība ar uguni.
Arī Rendas pagasta pārvaldes vadītāju Kristīni Kuzminu satrauc cilvēku vieglprātība: „Ugunsgrēka dienā 23.00 pabraukāju un parunāju ar makšķerniekiem, kuri atpūšas pie ezeriem. Paši sēž dūmos, kas nāk no meža ugunsgrēka, un tik un tā sakurinājuši savu ugunskuru – cep desas!” Tuvu degošajai vietai dzīvojamo māju neesot – palīdzība iedzīvotājiem neesot vajadzīga. Savukārt dzēsējiem otrajā dienā viņa uz mežu vedusi pusdienas un dzeramo ūdeni, ko nodrošina Kuldīgas novada pašvaldība.
Novada domes priekšsēde Inga Bērziņa pēc I.Sarmas rosinājuma ceturtdienas rītā sasauca operatīvo sanāksmi. I.Sarma, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kuldīgas daļas komandieris Aleksandrs Štefaņuks un pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu pildītājs Dzintars Pakalns informēja par situāciju un vienojās, ka sausajā laikā atpūtnieku iecienītās vietās pie ezeriem un mežos tiks rīkoti reidi, lai pārbaudītu, vai cilvēki ievēro ugunsdrošību.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.