Aizvērt

Jaungada nakts tukšā pilsētā

2021. gada 1. janvārī, 17:57
Raksta autors: Alberts Dinters
Jaungada nakts tukšā pilsētā
Foto: Alberts Dinters
Šī gadumija Latvijā no citām atšķīrās - šoreiz visiem iedzīvotājiem no 22.00 līdz pieciem rītā bija jāatrodas savās dzīvesvietās, jo spēkā bija komandantstunda. Kurzemnieks devās ielās pārbaudīt, vai mūsu pusē ievēro noteikumus un kā kontrolē to ievērošanu.
Sešas lietvedības par komandantstundas nosacījumu pārkāpšanu

To, vai cilvēki ievēro komandantstundas noteikumus, kontrolē Valsts policija (VP) un Kuldīgas novada pašvaldības policija (KNPP), piesaistot arī zemessargus. Jau īsi pirms desmitiem vakarā Pilsētas laukumā dežurēt sāk VP automašīna, bet kopumā, kā novēro Kurzemnieks, pilsētā patrulē trīs VP ekipāžas. Īsi pēc desmitiem vakarā pilsētas ielas kļūst tukšas. Laikraksts apseko gan Putnudārzu, gan Pārventu, gan Priedaini, kā arī pilsētas centru un daudzdzīvokļu māju rajonus. Redzams, ka tā sauktajā Vējiņa masīvā policisti veic sarunu ar kādu personu, kura atrodas uz ielas, savukārt pie veikala Elvi KNPP policisti ar kolēģiem no VP aiztur divus vīriešus. Viņi ir alkohola reibumā, uz ielas atrodas laikā, kad jābūt mājās, atsakās uzrādīt dokumentus un paskaidrot iemeslu, kādēļ atrodas laukā. Viens no vīriešiem izceļas ar īpašu nekaunību, jo pat četru policistu aplenkumā no pudeles turpina lietot alkoholu. Kā stāsta KNPP priekšnieks Kaspars Šabāns, aizvadītajā naktī sāktas sešas lietvedības par komandantstundas nosacījumu pārkāpšanu. Savukārt Pils ielā kādu autovadītāju no attapšanās ar visu spēkratu Ventas rumbā paglābušas ielas malā esošās drošības barjeras.

Gan pamatota, gan nepamatota atrašanās ārpus mājas

Kopumā aizvadītajā naktī visā Latvijā kārtību uzraudzīja 1506 VP un 178 pašvaldību policistu, 53 robežsargu un 298 zemessargu.  VP Jaunā gada naktī visā Latvijā pārbaudīja 5346 personas, no tām 1779 gadījumos bijuši pamatoti aizpildīti pašapliecinājumi par uzturēšanās vietas atstāšanu. Katrs gadījums tika vērtēts individuāli, un likumsargi nav uzreiz sodījuši – 2652 gadījumos dotas preventīvas norādes. Tomēr uzsākti 1136 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī fiksēts vēl vismaz 431 pārkāpums, par kuriem tikšot sākti administratīvie procesi. Šie pārkāpumi konstatēti tieši komandantstundas laikā no 22.00 līdz 5.00. Iemesli ierobežojumu neievērošanai ir dažādi – kāds apgalvo, ka nav zinājis par tādiem, citi savukārt uzskata, ka uz viņiem ierobežojumi neattiecas. Daudzos gadījumos jau ir piemēroti arī sodi 300, 500, 1000 un arī 2000 eiro apmērā.

Lai arī šajā gadu mijā nekur Latvijā nenotika pašvaldību rīkoti svētku salūti, par to parūpējās paši iedzīvotāji, jo tieši pusnaktī debesīs arī virs Kuldīgas uzplaiksnīja neskaitāmi salūti, kurus kuldīdznieki izšāva, atrodoties savos privātīpašumos.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.