Aizvērt

Uzmanību – atkal interneta krāpnieki!

2020. gada 13. jūlijā, 07:08
Raksta autors: Alberts Dinters
Uzmanību – atkal interneta krāpnieki!
Pēdējā laikā aizvien biežāk no iedzīvotājiem saņemtas ziņas, ka nezināmi cilvēki zvana un mēģina izvilināt viņu internetbankas un maksājuma karšu datus, vēsta Valsts policija (VP). Ir arī tādi, kuri krāpnieku lamatās nav iekrituši un informējuši likumsargus, taču vairāki diemžēl apkrāpti.
Lielākoties krāpnieki uzdevušies par "Swedbank" darbiniekiem, taču var būt arī tā, ka tie sakās esam citu banku pārstāvji.

Gan VP, gan "Swedbank" atgādina būt uzmanīgiem un apšaubāmos darījumos neiesaistīties. Viltvārži zvana par it kā aizdomīgu darījumu bankas kontā un, lai to anulētu, lūdz nosaukt kartes numuru, PIN kodu un citu sensitīvu informāciju. Krāpnieku mērķis ir piekļūt naudai un pārskaitīt to uz ārzemju kontiem, kam izsekot ir ļoti grūti.

„Pēdas ved uz Ukrainu vai Baltkrieviju, jo zvanus lielākoties saņem krieviski runājošie,” skaidro "Swedbank" pārstāvis Jānis Korfs. „Jāatceras, ka no bankas neviens nekad nezvanīs un neprasīs autorizēties. Šāda prasība izskan tad, ja klients bankai zvana pats.”

Arī Drošsinternets.lv izplatījis brīdinājumu par krāpniekiem, kuri ļaunprātīgi izmanto Latvijā pazīstamu cilvēku vārdus, lai, internetā reklamējot preces, pievilinātu pircējus. Starp izmantotajiem ir gan "TV3 900 sekunžu" moderatore Kristīne Garklāva, gan TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare, gan medicīnas darbinieki un citi.

"Kurzemnieks" sazinājās ar B.Sipenieci-Gavari, kura pastāstīja, ka ar viņas vārdu bijuši divi krāpšanas gadījumi: „Vienā tika reklamētas kapsulas it kā tievēšanai. Tās nekur nebija reģistrētas. Tirgotāju pēdas veda uz Panamu, no turienes uz Krieviju un tad pazuda. Krāpnieki meistarīgi izveido viltus reklāmu, cilvēka identitāti nozogot internetā.”

Arī organizācijas Drošsinternets.lv vadītāja Maija Katkovska apstiprina, ka tas organizētas ārvalstīs, galvenokārt Krievijā: „Iegādājoties līdzekli pret kāju sēnīti vai kapsulas notievēšanai, pircējam vispirms jāievada telefona numurs. Tātad, visticamāk, krāpnieku mērķis ir iegūt arī to, lai izmantotu turpmāk, piemēram, mēģinot telefoniski iegūt bankas kartes datus.”
„No bankas neviens nekad nezvanīs un neprasīs autorizēties.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.