Aizvērt

Apgānīts pulkveža Kriša Ķūķa kaps

2020. gada 3. jūlijā, 16:15
Raksta autors: Alberts Dinters
Apgānīts pulkveža Kriša Ķūķa kaps
Foto: Alberts Dinters, Valsts policija
1.jūlijā Valsts policijas (VP) Kuldīgas iecirknī tika saņemta informācija par to, ka Padures pagastā esošajos Ķūķu kapos apgānīta Latvijas armijas pulkveža Kriša Ķūķa kapa vietas piemiņas zīme.
Vandāļi no koka piemiņas zīmes izlauzuši un nozaguši Lāčplēša ordeņa bronzas atveidu. Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess un izmeklēšanā noderētu aculiecinieku sniegtā informācija. VP aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri var sniegt izmeklēšanai noderīgu informāciju, zvanot darba laikā no pulksten 08:00 – 16:30 pa tālruņa numuru 63374406 vai pa tālruņa numuru 110 jebkurā laikā.

Pulkvedis Krišs Ķūķis dzima 1874. gada 28.jūnijā tā laika Kuldīgas apriņķa Padures pagastā. Viņš mācījies pagasta skolā, kuru beidza kā labākais skolnieks. No 1895. gada dien Krievijas impērijas armijā. No 1900. līdz 1902. gadam K.Ķūķis mācās Odesas kara skolā. Piedalījies cīņās Krievijas–Japānas karā, 1. Pasaules karā, 1916.gadā kļuva par pulkvedi. 1916.gadā uz diviem gadiem nonāca gūstā Vācijā, bet pēc izkļūšanas no tā un atgriešanās Latvijā 1919.gadā iestājās Latvijas armijā. No 1919. gada beigām līdz 1920.gadam ir 12. Bauskas kājnieku pulka komandieris. No 1920. līdz 1924.gadam Liepājas Karostā izvietotās Kurzemes divīzijas komandieris. Pēc tam atvaļinājies un saimniekoja Padures pagasta Vindolu mājās, kopa personīgos zirgus. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa 3. šķiru un vairākiem cariskās Krievijas ordeņiem. Krišu Ķūķi mocekļa nāvē nogalina 1945. gada 18.februārī. To izdara padomju partizāni no grupējuma Sarkanā bulta, kuri pulkvedi no Vindolu mājām aizved sev līdzi mežā. Viņa mirstīgās atliekas atrod vien tā paša gada 13. aprīlī, pēcāk viņš apbedīts dzimtas kapos pie Padures pagasta Vindolu mājām.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.