Aizvērt

ASV notiesāti krāpšanā apsūdzētie kuldīdznieki Apškalns un Pirins

2020. gada 18. februārī, 14:17
Raksta autors: kurzemnieks.lv
ASV notiesāti krāpšanā apsūdzētie kuldīdznieki Apškalns un Pirins
Foto: kurzemnieks.lv
Pagājušajā nedēļā ASV Tieslietu ministrija paziņojusi, ka ASV gada sākumā par liela mēroga krāpniecību notiesāti divi Latvijas pilsoņi - Mārtiņš Apškalns un Igors Pirins, kuri vadījuši noziedzīgu grupējumu, kas saviem upuriem izkrāpis miljoniem dolāru, vēsta portāls tvnet.lv.
Medijs ziņo, ka spriedums Mārtiņam Apškalnam, kuram piespriests deviņu gadu cietumsods, pasludināts 31.janvārī, bet Igoram Pirinam, kuram piespriests piecarpus gadu ilgs cietumsods, – 10.februārī. Papildus cietumsodam Apškalnam tiesa uzlikusi par pienākumu apkrāptajiem izmaksāt 4 952 172 ASV dolārus lielu kompensāciju, kā arī samaksāt 164 900 dolāru lielu soda naudu. Savukārt Pirinam jāsedz zaudējumi 3 095 000 dolāru apmērā un jāmaksā 166 251 dolāru liela soda nauda. Abi notiesātie iepriekš savu vainu atzinuši.

Kurzemnieks jau pagājušā gada februārī vēstīja, ka plašā operācijā ASV, Latvijā, Lietuvā un Somijā arestēti 10 cilvēki, kuri iesaistīti krāpšanas un naudas atmazgāšanas shēmā. Viņu vidū arī kuldīdznieki M. Apškalns un I. Pirins. Kā pērn informēja ASV Ņujorkas dienvidu apgabala federālais prokurors Džefrijs S.Bermans, šis grupējums kopā ar līdzdalībniekiem, populārās interneta vietnēs uzdodoties par auto tirgotājiem un kolekcionāriem, izkrāpis naudu no cilvēkiem, kuri domājuši, ka maksā par dārgām, retām automašīnām. Kad noziedznieki un pircēji vienojušies par cenu, avansa maksājumu un transporta izdevumiem, naudu vajadzējis pārskaitīt it kā transporta firmām, kas patiesībā bijušas t.s. čaulas kompānijas. No to kontiem bankās peļņa daudzkārt noņemta un sūtīta uz tām valstīm, no kurām nāk apsūdzētie un līdzzinātāji. Tas darīts vismaz no 2016. gada janvāra līdz 2018. gada decembrim. Noziegumos cietušas ASV privātpersonas un bankas, un iespējamie upuri vēl tiek aicināti pieteikties.
2018.gada nogalē Kuldīgu pāršalca runas par īpašu aizturēšanas operāciju. M.Apškalns un I.Pirins tika arestēti un nosūtīti uz ASV, kur 21. decembrī tiesā viņiem izvirzīta apsūdzība. Ņujorkā aizturēti Jānis Berns, Raitis Grigorjevs, Agris Petrovs un Valters Volksons, Rīgā – Sergejs Logins, Viļņā – Diāna Maksimoviča un Vladislavs Zapoļskis, Helsinkos – Pāvels Berncs.
ASV vadītajā divu gadu izmeklēšanā iesaistīti Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), Muitas un robežkontroles dienests, Ņujorkas policijas departaments un dienvidu apgabala prokurors, kā arī Latvijas, Lietuvas un Somijas tiesībsargājošās iestādes. Kā sacījis FIB pārstāvis Viljams F.Svīnijs: „Ir svarīgi, lai šie apsūdzētie saprot, ka FIB spēj viņus nogādāt Amerikā, kur stāties tiesas priekšā un par noziegumiem saņemt sodu.” Par krāpšanu maksimālais sods ir 30 gadu cietumā, par naudas atmazgāšanu – 20. Kuldīdznieks M.Apškalns par līdzīgiem nodarījumiem jau bija apcietināts 2013. gadā Gērnsijas salā Lielbritānijā, kur par krāpšanu ar kredītkartēm un naudas atmazgāšanu (no 2010. līdz 2012. gadam) viņam tika piespriesti četri gadi cietumā. 2014. gadā viņš no Gērnsijas tika izraidīts.
Komentāri
orinska
2020. gada 18. februārī, 19:42
Kad ASV izdos Latvijai naudas izkāpšanas shēmas "Prosperit" krāpniekus?
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.