Aizvērt

Liela aktivitāte, vairāki pārsteigumi

2022. gada 3. oktobrī, 17:24
Raksta autors: Kurzemnieks
Liela aktivitāte, vairāki pārsteigumi
V.Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijā izvietotā vēlēšanu iecirknī ilgi gaidītais brīdis – iecirkņa priekšsēde Lilita Mačtama izber urnu ar biļeteniem un skaitīšana var sākties.
Foto: Laila Liepiņa
Kurzemnieka rakstu sērijas "Izpēti, izgaismo, risini!" uzmanības fokusā – politika. Pirmajā publikācijā pēc 14. Saeimas vēlēšanām 1. oktobrī – par rezultātiem un secinājumiem.
1. Kā vērtējat Saeimas vēlēšanu rezultātus? Kas sagādāja pārsteigumus?
2. Kā vērtējat savas partijas rezultātus? Kāpēc, jūsuprāt, tie ir tādi?
3. Kurzemē pārliecinoši uzvarējuši ZZS un Apvienotais saraksts. Kas to noteica?
4. Kur sagaidījāt rezultātus, un kā pats/pati jūtaties pēc to paziņošanas?

Atbild 14. Saeimā iekļuvušo partiju deputātu kandidāti no Kuldīgas novada vai nodaļu vadītāji.

Vērtības turpinās uzturēt
Evita Pētersone, Konservatīvie:
– Vēlēšanu vakarā, ar partijas biedriem Rīgā gaidot rezultātus, izskanēja dažādi viedokļi. Pēc aptaujas un pirmajiem rezultātiem izjūtas nebija tās labākās. Bet, lai nu kā, tas nenozīmē, ka esam nolaiduši ausis. Jāanalizē, kur kļūdījāmies. Būtībā tas, ka Konservatīvie Saeimā neiekļuva, ir tāds pats pārsteigums kā pirms četriem gadiem, kad Saeimā tikai cerējām iekļūt. Toreiz bijām jauna partija, un tagad četros gados ar darbiem parādījām, ka solīto varam izpildīt. Toreiz pārsteigums bija pozitīvs, tagad – negatīvs. Grūti pateikt, kur šoreiz kļūda, ka pāri 5% barjerai nevarējām tikt. Šķiet, ka kampaņu nevar vainot. Partijām, kas Kurzemē ieguva pārsvaru, tās nebija ievērojamākas. Nu, nekas – 14. Saeima strādās bez Konservatīvajiem. Bet mēs nekur nepazudīsim – partija neiznīks, un arī Kuldīgā nodaļa pastāvēs. Kad pirms pieciem gadiem to veidoju, iekļūt Saeimā bija nevis mērķis par visu varu, bet gan līdzeklis, kā īstenot idejas, stiprināt valsti ar tām vērtībām, ko uzskatām par svarīgām.

Vēlētāji ir novērtējuši
Dāvis Lodziņš, Progresīvie:
– Lielos vilcienos gan centra SKDS, gan citas aptaujas iznākumu prognozēja. Rezultāti atspoguļo sabiedrības polarizāciju, un ar to saistīti daži pārsteigumi, piemēram, ka Saskaņa saņēma tik maz, turpretī partija Stabilitātei! – daudz. Bet pēc 24. februāra (Krievijas iebrukuma Ukrainā – red.) tas bija loģiski gaidāms.
Mūsu partijai aptuveni šādu rezultātu gaidīju. Būdams valdē, iesaistījos priekšvēlēšanu kampaņā, un jau tad sabiedrības noskaņojumu varēja manīt. Liels darbs izdarīts, un gandarī jau tas vien, ka Progresīvie Saeimā ir iekļuvuši. Tas nācās daudz grūtāk nekā lielajām partijām, kas parlamentā jau bija. Mums politiskajā vidē jācīnās ar daudz mazāku finansējumu, bet laikam esam to pareizi ieguldījuši. No oligarhiem nesaņēmām neko, un savā ziņā tas ir mīnuss, jo nevarējām atļauties lielas reklāmas un pilnībā izstāstīt idejas. Taču pluss ir lielāks, jo esam neatkarīgi un vēlētāji to novērtēja. Varēsim strādāt tautai, jāatskaitās būs tikai vēlētājiem.
Jāatzīst, ka mūsējie galvenokārt ir Rīgas reģiona iedzīvotāji. Tradicionāli vairums balso par pazīstamajiem. Progresīvajiem novados tādu nav daudz, Kurzemē ir Talsu pusē. Bet ZZS un Apvienotajam sarakstam tādi ir, un tas arī noteica to pārsvaru. Pirms vēlēšanām esam runājuši par sadarbību ar uzvarējušajām partijām. Skaidrs, ka ZZS, Stabilitātei! un LPV mūsu partneri nebūs.

Stabila partija ilgtermiņā
Kristīna Ansone (Nacionālā apvienība):
– Ļoti priecājos, ka arī Nacionālā apvienība (NA) būs Saeimā pārstāvēta. Priecājos, ka vēlētājs paveikto novērtējis. Pārsteigums bija tik liels atbalsts Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), ņemot vērā visus notikumus, kas ap viņiem samilzuši.
Šāds iznākums bija gaidāms, jo pētījumu cents SKDS datus publicēja jau iepriekš, un tie provizoriski atspoguļo to, kā vēlēšanās cilvēki balsos. NA par maz skaidroja, ne tik ļoti lika uzsvaru uz būtisko, lai vēlētājs to sadzirdētu un izvērtētu. Lielos vilcienos varu teikt, ka mūsu partija ir stabila ilgtermiņā. Līdzīgs rezultāts jau ir bijis. Būtu liels pārsteigums, ja mēs būtu procentus dabūjuši dubultā.
Manuprāt, tas, ka Kurzemē līderos ir ZZS un Apvienotais saraksts, ir premjera faktors. Jaunajai Vienotībai bija pašreizējais (Krišjānis Kariņš – red.), kuram nācās valsti vadīt krīzes apstākļos, un nebija tā, ka visiem patiktu par 100%. Mums bija jauns premjera kandidāts (Uģis Mitrevics – red.), kas iepriekš politikā nav bijis ļoti aktīvs, izņemot Siguldu. ZZS premjera kandidāts (Aivars Lembergs – red.) ir ļoti spilgta personība, Apvienotajam sarakstam arī ir spēcīgs līderis Kurzemē (Uldis Pīlēns – red.).
Vēlēšanu rezultātus gaidīju kopā ar citiem biedriem Rīgā, Teikā, bija dziesmas un dejas. Trijos naktī biju mājās. Atmosfēra un pēcgarša ļoti laba. Mēs viens otru atbalstām, Saeimā būsim pārstāvēti, un, cerams, izdosies īstenot to, ko vēlētājiem esam solījuši.

Labi rezultāti par spīti zaļo aiziešanai
Vineta Ķine, Latvijas Zemnieku savienības Kuldīgas nodaļas vadītāja:
– Rezultāti ir labi ar visu to, ka Zaļā partija atdalījās. Par tā saukto šķiršanos: mums kā laulībā – rūga lēnām. Pašvaldību vēlēšanās zaļie pēkšņi pateica, ka Rīgā startēs paši. Nekādi argumenti, ka tā nevajag, nelīdzēja. Izrādījās, ka ieguvēji nebija ne zemnieki, ne zaļie. Domāju, ka premjera kandidāts būs Viktors Valainis. Es viņu atbalstu no visas sirds. Kad zaļie aizgāja, aptauja parādīja, ka būs Lemberga faktors. Cilvēkiem viņš patīk, ir harizmātisks. Ierindas cilvēks neanalizē – viņam tā doma ir tāda: Ventspilī ir kārtība, tāda būs arī valstī.
Labi panākumi ir Apvienotajam sarakstam. Saka – jauna partija, bet vairums politiķu ir pazīstami, piemēram, Māris Kučinskis. Bet Saskaņa zaudēja tāpēc, ka daudzi krievvalodīgie uz vēlēšanām neaizgāja. Jaunā partija Stabilitātei! sociālajos tīklos izmantoja visas iespējas, uzrunāja krievvalodīgo jauno paaudzi. Tikmēr vecie neaizgāja.
Mēs vakarā šaurā draugu pulciņā skatījāmies televizoru līdz vieniem naktī, kad bija zināmi aptuvenie rezultāti.


Debija izdevusies
Krists Bergmanis, Apvienotais saraksts:
– Domāju, ka mums tas ir labs rezultāts. Bija maz laika – četri mēneši, lai sabiedrību ar mums iepazīstinātu. Varēja izdarīt labāk, piemēram, priekšvēlēšanu aģitācijā. Saraksts Kurzemē priekšvēlēšanu laikā bija ļoti aktīvs: cilvēki iesaistījās, un tas deva rezultātu. Man pārsteigums ir ZZS rezultāts. Ir tāds šoka moments. Acīmredzot cilvēkiem Latvijā patīk, ka no viņiem zog. Balsot par cilvēku, kuram bijusi tiesvedība? Man tas nav saprotams.
Vēlēšanu rezultātus sagaidīju kopā ar citiem Vecrīgā. Atmosfēra bija jauka, sekojām līdzi rezultātiem. Pasākums ievilkās līdz rītam. Politikā tā bija mana debija, bet domāju šajā virzienā turpināt.

No vadošajām partijām cilvēki cietīs
Gatis Rozenfelds, Latvija pirmajā vietā:
– Esmu mazliet bēdīgs. Rezultātus sagaidīju mājās ar ģimeni. Cerēju, ka būs labāki. Sajūta tāda, ka nekas diži nemainīsies. Pārsvarā bija skaidrs, ka piecas sešas partijas ir vienotas un par tām tiks balsots. Izskatās, ka rezultāti varētu būt viltoti. Tos ietekmēja arī tas, ka mūsu partija tiek apmelota, arī pats Šlesers. Bet tas vienalga ir labs rezultāts. Kaut gan jocīgi: kad paklausās, ko cilvēki runā, daudzi negrib valdībā redzēt vadošās partijas. Bet varbūt tā domā mans cilvēku loks, citi laikam citādāk.
Uldis Pīlēns no Apvienotā saraksta nospēlēja diezgan lielu lomu. Cilvēki lika cerības uz izmaiņām. Dzirdot pirmās uzrunas no Apvienotā saraksta, ka tas ies kopā ar Jauno Vienotību, likās, ka Jaunā Vienotība uztaisījusi vēl vienu partiju – gaišo, par ko cilvēki vēlēs. Tā apvienosies ar valdošajiem, un rezultāts būs tieši tāds pats, kāds jau bija. Izskatās, ka ZZS kopā ar koalīciju neies. Par viņiem balsoja otra daļa vēlētāju, kuri vēlas labāku dzīvi un savlaicīgu veselības aprūpi. Viņi būs opozīcijā.
Izskatās, ka cilvēki ir nobiedēti. Domāju, ka no vadošajām partijām cietīs vēl daudzi. Būs lielāki rēķini, augstāki nodokļi, lielāks valsts parāds, maksas veselības aprūpe. Tā ir realitāte, jo ievēlētā vara uz to iet.

„Mūsu partiju sodīja par visu”
Ģirts Jankovskis, Attīstībai/Par!:
– Sajūta, kas parādījās jau tviterī, ir jautājums, vai pēc vēlēšanām esam pamodušies Ungārijā, jo divi oligarhi atgriezušies. Ir satraukums, vai augstprātīgā paštaisnumā neesam iekrituši lamatās un pēc tam nejutīsimies nelāgi. Biju domājis, ka mūsu apvienībai būs 5,6 vai 6%. Braucot kampaņā pa Kurzemi, redzēju, ka mūsu partiju par visu sodīja pēc pilnas programmas. Kustība „Par!” vai apvienība Attīstībai/Par! ir vienīgā, kura taisīja reformas. Mums bija visas tā sauktās krīzes ministrijas, sākot ar kovidu, beidzot ar iekšlietām un aizsardzību. Vieglāk ir būt Kasparam Gerhardam (zemkopības ministram – red.) – neviens nezina, ko viņš darījis, tādēļ viņu nesit.
Kad bijām Ventspilī, bija pārsteigums, ka iedzīvotāji gatavi atbalstīt notiesātu cilvēku. Pārsteidzoši, ka Kurzemē priekšstats par ZZS iesakņojies tik dziļi, ka vajag vienalga ko – ka tikai saimnieks. Viņš var zagt, melot un darīt jebko. ZZS un Apvienotā saraksta rezultāts bija liels pārsteigums.
Rezultātus sagaidīju Rīgā kopā ar citiem. Bija svarīgi satikt Kustības „Par!” biedrus. Tagad sev jautāju: „Vai ārpolitiskais kurss valstī mainīsies? Vai iekšpolitikā atgriežamies kaut kādā jocīgā naidā pret Latvijas pilsoņiem?” Skatos un domāju: būs Ungārija vai nebūs. Tā nav patīkama sajūta.









Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.