Aizvērt

Pēta nopietnas tēmas, prezentē digitāli

2020. gada 14. aprīlī, 04:03
Raksta autors: Jolanta Hercenberga
Pēta nopietnas tēmas, prezentē digitāli
Kuldīgas Centra vidusskolas skolēni Kurzemes zinātniski pētniecisko darbu konferencē Liepājā. Pirmajā rindā: Betija Grabovske, Vanesa Pirina, Ance Brālīte, Džasmīne Brahmane. Otrajā rindā: Akvelīna Klampe, Kitija Bubinduse, Emīls Līdaka, Marta Olštreina, Anriete Jaunskunga, Krista Brasla, Mārtiņš Dadzis.
Foto: Ingas Reimanes arhīva foto
Kuldīgas Centra vidusskolas (KCV) skolēniem Mārtiņam Dadzim un Martai Olštreinai augsti sasniegumi Latvijas skolēnu 44. zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) konferences valsts posmā, kas notika 3. aprīlī.
Saistībā ar ārkārtējo situāciju pasākums notika attālināti. Bija jāiesūta digitāls plakāts un videoprezentācija, kā arī jāiesaistās sarunā ar vērtēšanas komisiju.

 

Narkotiku apkarošana un sieviete politikā

Valsts posmam šogad bija izvirzīti 478 labākie darbi. Deviņi KCV skolēni, kuri ieguva 1. un 2. pakāpi Kurzemes konferencē Liepājā, tika izvirzīti tālāk. Valstī I pakāpi tiesību zinātnē ieguvis M.Dadzis (skolotāja Inga Reimane) un viņa darbs "Valsts un pašvaldības institūciju pasākumi narkotisko vielu izplatības jauniešu vidū ierobežošanai Kuldīgā".

Mārtiņš stāsta: „Es zinu cilvēkus, kuriem bijusi saskarsme ar narkotiskajām vielām. Bieži esmu dzirdējis, ka Kuldīgā tās diezgan viegli iegūstamas. Gribēju izpētīt, vai patiešām tā ir un kāpēc tā ir. Pētījumā noskaidroju, ka Kuldīgas novadā ir tieši tāda pati situācija kā citos. Kopumā Latvijā tā ir liela problēma. Pašlaik ļoti attīstās sociālie tīkli, kuros jaunieši sazinās, un policija nespēj tam izsekot. Naudu var pārskaitīt, un preci var nolikt jebkur. Vairs nav jāsatiekas, lai narkotiskās vielas iegūtu.

Biju Kuldīgas novada pašvaldības policijā, Valsts policijā, sociālajā dienestā, visi bija pretimnākoši un palīdzēja šim darbam tapt. Esmu ieguvis vērtīgu pieredzi. Pirmo reizi trīs minūšu videoklipu ierunāju vairākas stundas. Videokonference bija veiksmīga – man paveicās ar žūriju. Par 1. pakāpi valstī esmu pārsteigts.”

3. pakāpi politikas zinātnē ieguvusi M.Olštreina (sk. I.Reimane), kuras darbs ir "Sievietes politikā Kuldīgas novada pašvaldībā". „Man patīk sekot līdzi politikai. Uzzināju dažādus faktorus, kas ietekmē sieviešu darbību pašvaldībā, piemēram, viņas vairāk rūpējas par ģimeni, tāpēc politikā iesaistās mazāk. Bet stereotipi ir dažādi. Biju priecīga par 1. pakāpi Liepājā un negaidīju, ka iegūšu tik augstu vērtējumu valstī.” Abi skolēni saka paldies skolotājai I.Reimanei.

 

Darbi sociālajās, humanitārajās un dabas zinātnēs

Vēl no KCV valsts posmā piedalījās Vanesa Pirina (sk. Santa Lapiņa), Emīls Līdaka, Akvelīna Klampe (sk. I.Reimane), Betija Grabovske (sk. Iveta Eglīte), Kitija Bubinduse (sk. Antra Spuļģe), Ance Brālīte (sk. Aiga Bērziņa), Džasmīne Brahmane (sk. Silvija Bergmane). Kurzemes konferencē 3. pakāpi ieguva Krista Brasla (sk. Daila Zaļkalne-Ernstsone) un Kristaps Goldbergs (sk. I.Eglīte).

Skolēni piedalījās ar darbiem sociālajās, humanitārajās un mākslas, kā arī dabas zinātnēs. Tie rakstīti par karjeru, fiziskajām aktivitātēm, degvielas cenas pieaugumu, teritoriālo mārketingu, iepakojuma depozītsistēmu, skautu tradīcijām, viedierīču izmantošanu un ābolu sulas ieguvi.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.