Aizvērt

Attālinātā mācīšanās ir sākusies

2020. gada 23. martā, 15:38
Raksta autors: Jolanta Hercenberga
Attālinātā mācīšanās ir sākusies
Kuldīgas 2. vidusskolā direktore Guntra Buivida un vietnieki izglītības jomā Inita Embrekte un Igo Kūlainis stāsta, ka skola izdarījusi daudz, lai attālinātais mācību process būtu produktīvs. Ir izveidots jauns stundu saraksts, pedagogi gatavo mācību materiālus. Bērniem, kuriem nebija ierīces attālinātam darbam, skola tās sagādājusi. Svarīga šī procesa kvalitātē būšot vecāku līdzdalība, uz ko skolas administrācija cer.
Foto: Alberts Dinters
Kopš pirmdienas skolās mācības notiek attālināti. Kā to dara Kuldīgas, Skrundas un Alsungas novadā, stāsta izglītības pārvalžu vadītājas.
Iespēja apgūt jaunas metodes

Alsungas novada izglītības pārvaldes vadītāja Undīne Priedoliņa stāsta, ka Alsungas vidusskolā situācija izzināta: šādam procesam nepieciešamās ierīces un internets esot visiem skolēniem. Mācības notiks vietnē E-klase.lv. Līdz ar šo situāciju pedagogi saskatot arī pozitīvo – jaunos mācību veidus varēs lietot arī nākotnē.

U.Priedoliņa: „Tiks izmantotas dažādas interneta platformas, piemēram, E-biblioteka.lv, Manaklase.lv, Cirkulis.lv, Soma.lv, Dzene.com. Skolotāji dos skaidras instrukcijas, piedāvās uzdevumus, kas apvienos vairākus mācību priekšmetus. Vadīsimies pēc principa – mazāk ir vairāk. Skolotāji izvērtēs to, kas patiešām ir svarīgs, un dos uzdevumus ar vienkāršiem nosacījumiem.

Attālināto mācīšanos uztveram kā iespēju apgūt jaunas metodes. Brīvprātīgi piespiedu kārtā nākas ierasto ritmu mainīt, un, iespējams, atklāsim efektīvas mācību metodes. Ir arī ideja dot tādus uzdevumus, kas izkopj katra bērna talantus. Šis laiks palielinās vecāku līdzdalību bērna mācībās, un tā būs ļoti svarīga.”


Izmantos zināmos rīkus

Skrundas novada izglītības nodaļas vadītāja Inga Flugrāte stāsta, ka par pamata saziņas platformu skolas kā līdz šim izmantos e-klasi un vietni Uzdevumi.lv. „Piedāvājumu internetā ir daudz, bet nolēmām izmantot tās platformas, kas skolotājiem un lielai daļai skolēnu jau pazīstamas. Kad jutīsim, ka šādi strādājam labi, liksim klāt citas iespējas. Jaunākajās klasēs uzsvars varētu tikt likts uz lasītprasmes pilnveidi. Mums jārēķinās arī ar to, ka Skrundā atsevišķās vietās, bet Nīkrāces pagastā daudzviet nav stabila interneta pieslēguma. Nīkrāces pamatskolā pieejas internetam un arī ierīču nav diviem bērniem, bet Skrundas vidusskolā – astoņiem. Tas vēl jāatrisina (20. martā – aut.).”

 

Rezultāts būs pēc laika

Kuldīgas novada izglītības nodaļas vadītāja Santa Dubure skaidro, ka vienotu mācīšanās modeli nenosaka – katra skola veido savu rīcības plānu un izmanto sev pieejamākos e-vides rīkus.

„Mums visiem tas ir kas jauns, un mēģinām no pirmdienas to realizēt. Pēc pirmajām nedēļām sapratīsim procesa kvalitāti,” saka S.Dubure. „E-klase.lv ir vietne, kurā noritēs mācības un saziņa ar vecākiem. Katra skola izmantos arī citas pašu noteiktas platformas e-vidē.”

Nelielas skaitam bērnu novadā neesot piekļuves internetam, bet izeja tiekot meklēta. Pagaidām skolotāji sagatavo mācību materiālus vismaz nedēļai, un vecāki tos var saņemt skolā. Tiek izskatīts, vai iesaistīt sociālos darbiniekus, ja vecāki nevar materiālus paņemt.

 

Kā sagatavot drošu datoru

Latvijas Drošāka interneta centra pārstāvis Kaspars Līcītis skaidro, kā datoru vai viedierīci vecāki var sagatavot tā, lai, mācoties attālināti, bērns internetu lietotu droši.

„Ieteicams skolēnam izveidot atsevišķu lietotāja kontu, kas ierobežotu iespēju piekļūt vecumam neatbilstošai informācijai,” skaidro K.Līcītis. „Katrai operētājsistēmai jauna lietotāja konta izveide nedaudz atšķiras. Tāpat atšķiras jauna lietotāja profila izveide dažāda vecuma ierīcēs.”

- Kā izveidot kontu datorā ar operētājsistēmu Windows, var uzzināt saitē https://ej.uz/1bkx, bet par Apple ierīču ID izveidi – https://ej.uz/y5av.

- Meklētājprogrammas Google iestatījumos jāieslēdz droša meklēšana. Tā no meklēšanas rezultātiem izfiltrēs bērna vecumam neatbilstošu informāciju. Lai arī šis rīks nav pilnīgi precīzs, tas efektīvi cīnīsies ar pornogrāfiju.  Vairāk skaidrots saitē https://ej.uz/jmtb.  Meklētājprogrammai Bing informācija par drošību pieejama saitē https://ej.uz/4x8f .

- Bērnu pasargāšanai no nevēlamas informācijas lieliski der vecāku kontroles rīki. Datoriem ar operētājsistēmu Windows noderēs https://ej.uz/kqba, bet Apple – https://ej.uz/mmty.

- Ja mācībās tiks izmantota viedierīce, izvēlieties Google Play un Apple piedāvātos kontroles rīkus Family Link un Family Sharing, kas domāti lietotņu un satura pārvaldībai bērnu viedierīcēs. Plašāka informācija: https://ej.uz/a17x.

- Google konta iestatījumos var noņemt nevēlamas reklāmas, kas tiek rādītas, balstoties uz to, ko ikdienā meklējat datorā un ko internetā skatāties no viedierīcēm. Vairāk par to – https://ej.uz/hq1h.

- Vietnē YouTube var ieslēgt ierobežoto režīmu, lai bērns nepiekļūtu videoierakstiem ar vardarbību. Vairāk – https://ej.uz/dyx1.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.