Aizvērt

Dzejnieka izlaušanās istaba

2019. gada 27. decembrī, 02:00
Raksta autors: Lāsma Reimane
Dzejnieka izlaušanās istaba
Skolnieces Ance Brālīte un Elīna Elza Kļava pašu iekārtotajā izlaušanās istabā Kuldīgas jauniešu mājā.
Foto: Lāsma Reimane
„Izlaušanās istaba ir neformālās izglītības metode, kas var noderēt, skolā apgūstot mācību vielu,” saka Kuldīgas skolnieces Ance Brālīte un Elīna Elza Kļava. Vairākas dienas decembrī viņas jauniešu mājā bija iekārtojušas tādu, kas veltīta dzejniekam Klāvam Elsbergam.
JĀATKLĀJ NOSLĒPUMS

Elīna Elza skaidro: „Zinājām, ka jātaisa izglītojoša spēle. Mērķauditorija bija 12. klases skolēni. Mums šķita, ka jauniešus piesaista noziegumi, kaut kas krimināls. Izdomājām, ka jātaisa par kādu personību. Atcerējos, ka 8. klasē literatūrā lasījām par dzejnieku Klāvu Elsbergu. Stāsts par to, kā viņš gāja bojā, ir mistisks.” Ance piebilst: „Un izlaušanās istabai vajag, lai atklātu kādu noslēpumu.”

Elīna Elza turpina: „Zināju, kā tam jāizskatās, bet veidoju pirmo reizi. Jāplāno, kā no viena uzdevuma tikt pie nākamā, lai beigās ir atrisinājums.” Ance atzīst: „Nebija viegli izdomāt tādus uzdevumus, kas vienu saista ar otru. Tie bija par matemātiku, mūziku un literatūru. Svarīgi uztaisīt tā, lai saprot visi, nevis tikai mēs, kas zinām principu.”

Spēle bijusi bez maksas, tiesa, atsaucība varējusi būt lielāka, tomēr tie, kuri atnākuši, novērtējuši pozitīvi. Tāpēc janvārī vai februārī varētu iekārtot jaunu.


IZKĀPJ NO KOMFORTA ZONAS

Pateicoties Izglītības kvalitātes valsts dienesta projektam Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai, projektā Uzrāviens oktobrī jauniešu mājā Kuldīgas biedrība Kaktuss vienaudžiem stāstīja, kas ir radoša domāšana un radoša vide, kā tā ietekmē pašsajūtu un mācīšanos un kā to izmantot skolā. Jauniešiem bija jāizkāpj no komforta zonas – viņi daudz ko uzzināja par sevi un citiem. Bija tikšanās ar Anitu Birznieci no Gulbenes, kura kopā ar vairāku valstu kolēģiem radījusi metodisku materiālu un rādīja, kā ar vienkāršiem priekšmetiem iekārtot izglītojošu izlaušanās istabu. Pēc teorijas un praktiskiem uzdevumiem jaunieši dažādai mērķauditorijai veidoja to paši.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.