Aizvērt

Sāk darbu ar alternatīvu metodi

2019. gada 18. decembrī, 06:00
Raksta autors: Lāsma Reimane
Sāk darbu ar alternatīvu metodi
Viesi apskata Vilgāles pirmsskolas grupu jaunās telpas.
Foto: Lāsma Reimane
„Liels prieks, ka, dodoties alternatīvās pedagoģijas virzienā, pašvaldība mūs atbalsta,” saka Vilgāles pamatskolas direktore Aiga Žīle. Pēc Montesori sistēmas darbu šeit sākušas pirmsskolas grupas.
„SKOLA VAR PASTĀVĒT”

A.Žīle atgādina: „Tieši pirms gada ideja, ka pirmsskolas grupas varētu no iepriekšējām telpām pārcelties uz skolu, sāka pārvērsties reālos darbos. Tagad esam jaunajās telpās. Pateicoties Kuldīgas novada domes atbalstam, izremontētas trīs klases, kas pārveidotas par divām pirmsskolas grupām. Man patiešām ir pārliecība, ka skola var pastāvēt, ja ies pa alternatīvo ceļu. Pašlaik pirmsskolu apmeklē 30 bērni, katrā grupā pa 15. Un katrā ir pa vienai brīvai vietai.”

Domes priekšsēde Inga Bērziņa saka: „Pats svarīgākais mūsu novadā vienmēr bijis cilvēks. Arī pirmsskolas grupas Vilgāles skolā sākušas darbu, pateicoties cilvēku prasmēm un vēlmei kaut ko darīt. Ar Aigas atnākšanu, ar viņas interesi un zināšanām par Montesori mācību metodi esam tik tālu nonākuši. Varam šīs idejas tikai atbalstīt. Ceru, ka šī metode piesaistīs mazulīšus no citiem pagastiem un no Kuldīgas.”


TICĪBA, KA IZDOSIES

Sandra Āzena no Montesori pirmsskolas un sākumskolas Pētnieku darbnīca Rīgā mācījusi Vilgāles skolotājas. Viņa saka: „Man ir desmit gadu pieredze vienā Zviedrijas skolā un starptautiskā izglītība Montesori pedagoģijā. Skolu lielie saukļi: Brīvība augt, Brīvība izvēlēties un Brīvība mācīties. Pirmais veiksmīgais projekts bija Striķu skolā (Saldus novadā – aut.). Kad atbraucu uz Vilgāli iepazīties ar skolotājām, kādu brīdi man bija neticība, vai izdosies. Jebkuras pārmaiņas no cilvēka prasa sagatavošanos. Tagad ticu, ka viss iznāks. Izglītības sistēma nav papīrs, ko apstiprinājis Ministru kabinets. Izglītības sistēma ir cilvēki, kuri te strādā.”

Striķu pamatskolas direktore Daina Zandberga saka: „Nu jau septiņus gadus strādājam pēc Montesori sistēmas un nākamajā pavasarī pirmos skolēnus palaidīsim lielajā dzīvē. Pagaidām sabiedrībā ir liela skepse – vecāki līdz galam netic, arī skolotāji šaubās. Toreiz salasījāmies bariņš skolotāju, kuri gribēja bērniem veidot citādāku skolu. Kā uzdrīkstējāmies mēģināt? Bija pārliecība, ka tas, ko darām, ir labi un pareizi. Aizbraucām uz vienu no pirmajiem Montesori bērnudārziem Rīgā un redzējām, ka tā gribam strādāt. Ir vajadzīga liela ticība, prāts un nesavtīgs darbs.”

A.Žīle par D.Zandbergu piebilst: „Viņa man bija iedrošinājums, ka to var izdarīt arī valsts skolās, jo līdz šim ar Montesori metodi biju saskārusies tikai privātajās.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.