Aizvērt

Kam ticēt un kam ne?

2019. gada 15. novembrī, 04:00
Raksta autors: Lāsma Reimane
Kam ticēt un kam ne?
Kuldīgas senioru skolā par to, kā orientēties informācijas jūklī, stāsta laikraksta "Kurzemnieks" galvenā redaktore Daiga Bitiniece.
Foto: Lāsma Reimane
Kā neapmaldīties mūsdienu informācijas juceklī – par tādu tēmu uzstāties Kuldīgas senioru skolā trešdien bija uzaicināta laikraksta "Kurzemnieks" galvenā redaktore Daiga Bitiniece.
Aktīvie pilsētas seniori, kuri sapulcējušies Mākslas namā, interesējās gan par to, kas ir viltus ziņas un kuriem interneta portāliem var ticēt, gan par to, kā klājas laikrakstam Kurzemnieks.

Apmēram puse klātesošo atzina, ka ir aktīvi feisbuka lietotāji, un klausījās, cik uzmanīgiem jābūt, ziņu nododot tālāk, proti, vispirms jāpārliecinās, vai tā nav sagrozīta, nepilnīga, manipulatīva. „Jūs kļūstat par tādu kā pastnieku, kas sociālo vietņu informāciju aiznes tālāk, tāpēc svarīgi, ko tā satur,” sacīja D.Bitiniece un brīdināja par klikšķu medniekiem un peļņas tīkotājiem, par dezinformāciju, ko izplata Latvijai naidīgi spēki, par dažādu preču, īpaši uztura bagātinātāju, reklamēšanu, apgalvojot, ka tas ir vienīgais, pasaulē labākais līdzeklis.

Seniori gribēja zināt, kam var ticēt. Uz to D.Bitiniece atbildēja, ka tradicionālajiem medijiem un tiem, kuros strādā profesionāļu redakcija un informācija nav viena cilvēka radīta un publicēta, bet ir izgājusi cauri pārbaudes sietam – redaktoram, korektoram; tāda informācija, kurā atrodami vairāki viedokļi.

Kā labus piemērus D.Bitiniece nosauca žurnālu un portālu Ir, Latvijas Avīzi, reģionālos neatkarīgos laikrakstus, bet kā klikšķu portālus minēja www.thebest.lv, www.redzams.lv, www.runabildes.lv, www.fenikssfun.com, www.vip-klubs.lv, www.patv.eu un citus.

Kurzemnieka redaktore ieteica ieskatīties portālā www.re-baltica.lv, kur pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica pēc dažādu politiķu sagrozītiem vai melīgiem izteikumiem faktus pārbauda un publicē patiesību. Kā piemērs tika minēts (publicēts 12. novembrī) ZZS deputāta Armanda Krauzes un pie frakcijām nepiederošā deputāta Alda Gobzemja teiktais, ka pašvaldību reforma likvidēšot suitus. Žurnāliste Evita Puriņa parādījusi, ka kultūrvēsturisko tradīciju uzturēšanā likumprojekts nekādas izmaiņas neparedz un arī Alsungas novada vadības vēstulē valsts augstākajām amatpersonām nav norādes, ka reforma apdraudētu pašu suitu pastāvēšanu.

Seniori arī izpildīja medijpratības testu (ar labiem rezultātiem!), ko pēc tam visi pārrunāja. Savukārt par Kurzemnieku, kas nākamgad iznāks otrdienās un piektdienās (kopā ar Laimīgo Programmu), seniori atzina, ka viņiem patīk lasīt ceļojumu piezīmes, ka interesē arī sporta ziņas un ka labprāt lasot 2. lappuses aktuālo jautājumu, jo tur ik pa laikam varot ieraudzīt pazīstamus cilvēkus. Vaicāta, vai abonentiem atkal būs kalendārs, D.Bitiniece paskaidroja, ka tas pašlaik top, drīz ceļos uz tipogrāfiju un būs īpašs – veltīts lielam notikumam Presei Kuldīgā – 110, proti, pirms tāda laika šeit iznāca pirmā drukātā ziņu avīze latviešu valodā.
Komentāri
No malas
2019. gada 15. novembrī, 22:03
Kurzemnieks māca par par drošību internetā , bet viņu pašu lapā, malā lec virsū reklāma ar nedrošu, apšaubāmu, tūrisma firmas interneta siti...
Cik var?
2019. gada 15. novembrī, 08:16
Neceriet, musu vecvecaki melus no patiesibas labak par Jums mak atskirt! ...vai nogurusi, izdegusi vienas nodalas medicinas darbinieki, NE! ...salmanellas bakterija! ta turpiniet...
Simba
2019. gada 15. novembrī, 07:37
Kurzemnieks arī nākamgad savas neatkarības stiprināšanai plāno paņemt un caur savu filtru pašvaldības naudu? Daigai ar Ingu jau ir sarunāts?
https://www.iub.gov.lv/lv/iubsearch/q/Jaunais%20kurzemnieks/
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.