Aizvērt

Tehnikumā būs jauna mācību metode

2019. gada 8. novembrī, 04:00
Raksta autors: Lāsma Reimane
Tehnikumā būs jauna mācību metode
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā viesojās dāņu skolotājs un CELF mācību digitalizācijas departamenta vadītājs Pērs Mortensens.
Foto: Lāses Juskas arhīvs
29. un 30. oktobrī Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā (KTTT) notika programmas "Erasmus+" projekta "Didactics in Vocational Education and Training in the Digital Era" jeb "Profesionālās izglītības metodika un mācības digitālajā laikmetā" sanāksme par plašāku digitālo mācību metožu izmantošanu četrās profesionālajās skolās Dānijā, Zviedrijā, Igaunijā un Latvijā, kā arī Rostokas universitātē Vācijā.
KTTT projektu vadītāja Lāse Juska stāsta: „Mūsu mērķis ir mainīt gan skolotāju, gan audzēkņu domāšanu. Dānijas metodika palīdz mācīties tiem, kam ir kādas grūtības. Cilvēki ir atšķirīgi: intraverti un ekstraverti, dažiem ir lasīšanas grūtības, dažiem grūti izteikties publiski utt. Lai tas netraucētu apgūt profesiju, ir izveidota digitālā mācību platforma Moodle vidē. Katram audzēknim būs iespēja mācīties savā ritmā. Piemēram, viens mācību priekšmets dalās piecās vai desmit tēmās, un par katru tēmu skolotājs izstrādā gan teorētisko daļu, gan video, kā arī pievieno saites uz grāmatām, video, citiem materiāliem. Mācīties iespējams jebkurā vietā, izmantojot telefonu, planšeti, datoru. Tā ir pilnīgi brīva mācīšanās, un, kad viela apgūta, ir tests, kontroldarbs vai jāsagatavo video, parādot apgūtās prasmes.

Notikušas mācības KTTT skolotājiem, kā šo platformu lietot, plānotas arī kopējas visu projekta dalībnieku personāla mācības Zviedrijas skolā. Kopīgi ar partneriem izstrādājam interaktīvu rokasgrāmatu pedagogiem, lai pamazām varam to izmantot un dzīvi padarīt vienkāršāku gan jauniešiem, gan skolotājiem. Skolēni ar skolotājiem pārrunās to, kas viņus varētu interesēt, bet tas notiks individuāli, vairs nebūs tā, ka pedagogs tikai stāv pie tāfeles. Viņš visu informāciju būs ievietojis internetā. Nodarbības pamatā notiks skolas laboratorijās un darbnīcās.

Pie mums ciemojās dāņu skolotājs un CELF (Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland- Falster) mācību digitalizācijas departamenta vadītājs Pērs Mortensens, kurš stāstīja par jauno metodiku tehnikuma skolotājiem. Šo ideju Dānijā viņš ieviesa tad, kad liela skola (CELF) bija nonākusi kritiskā stāvoklī: audzēkņu bija maz, un daudz skolotāju vajadzēja atlaist no darba. Mācību digitalizācijas metode palīdzējusi visu mainīt un skolu pacelt jaunā līmenī. Pašlaik tajā ir tūkstošiem audzēkņu un tā ir ļoti pieprasīta. Turklāt iespējamas mācības tālmācībā.”
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.