Aizvērt

Pagaršos citu valstu tradīcijas

2019. gada 4. novembrī, 06:00
Raksta autors: Daina Tāfelberga
Pagaršos citu valstu tradīcijas
Latvijas pārstāves Līga Kraukle un nīkrācniece Inese Matsate-Matsone Eiropas skolu sadarbības tīkla "eTwinning" seminārā Itālijā.
Foto: Ineses Matsates-Matsones arhīvs
Ne tikai Latvijā, arī citur pasaulē darbojas mazas skolas, tomēr valsts atbalsts krasi atšķiras, un to vajadzētu mainīt – ar tādu secinājumu no Itālijas atgriezusies Nīkrāces pamatskolas angļu valodas skolotāja Inese Matsate- Matsone.
I. Matsate-Matsone bija viena no diviem Latvijas pārstāvjiem patrnerības veidošanas seminārā „eTwinning*” projektu īstenošana attālu vai mazattīstītu reģionu izglītības iestādēs. Pavisam tur pulcējās ap 60 pedagogu no Dānijas, Īrijas, Itālijas, Latvijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas. Galvenā tēma: kā procesu uzlabot, lai labu izglītību sniegtu visā valstī neatkarīgi no tā, cik blīvi apdzīvotā vietā skola atrodas.

„Mazas skolas nav tikai tās, kurās neliels skolēnu skaits,” stāsta I.Matsate- Matsone. „Pie tādām pieder mācību iestādes, kurām raksturīga ģeogrāfiska izolācija vai apgrūtināta pieeja svarīgiem pakalpojumiem. Tomēr izglītības prasības visām ir vienādas, lai gan redzams, ka apstākļi nav vienādi. Jāmazina nevienlīdzība valsts atbalsta ziņā. Nīkrāces pamatskolai, kas ir maza skolēnu skaita ziņā un atrodas attālā vietā, seminārā dzirdētās idejas ir ļoti aktuālas.” Itālijā skolotāji piedalījās arī praktiskās nodarbībās, kā soli pa solim īstenot sadarbības projektus. Eiropas Savienības programmas Erasmus+ aktivitātē eTwinning projekts tiek izmantots kā mācību metode. Tā palīdz ievest kompetenču pieeju, uzlabo pedagogu prasmes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, metodikas un valodu jomā.

Pateicoties iespējai piedalīties seminārā, Nīkrāces pamatskolā kopā ar Itālijas, Somijas un Īrijas partneriem sākts projekts Let’s taste your traditions (Pagaršosim tavas tradīcijas). Skolēni varēs apmainīties ar svētku ēdienu receptēm, veidot videopamācības kulinārijā, ēst gatavot paši, kā arī nogaršot un komentēt partneru piedāvājumu. Vienlaikus tas būs labs veids, kā iemācīties darbu plānot, sazināties angļu valodā, sadarboties kopīga mērķa sasniegšanai.


* E-dvīņu (no angļu val.)
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.