Aizvērt

Uzbur latvisku izjūtu

2019. gada 4. novembrī, 00:00
Raksta autors: Lāsma Reimane
Uzbur latvisku izjūtu
Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolā tautasdziesmu maratonā tās no galvas runā savā klasē labākie: Meldra Astiča, Anna Tropiņa, Šarlote Šlegelmilha, Valters Tovstuļaks.
Foto: Lāsma Reimane
Dainu tēva, latviešu dižgara Krišjāņa Barona dzimšanas dienā 31. oktobrī Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas audzēkņi sacentās tautasdziesmu maratonā.
Direktores vietniece audzināšanā Aina Tovstuļaka stāsta: „Pateicoties Dainu tēvam, varam lepoties ar savu brīnišķīgo folkloru, kas ir apkopota un nav gājusi zudībā. Tādēļ dienā, kad bērni ļoti gatavojas Helovīnam, mums tas šķita būtiski. Mēs nenoliedzam, ka viņi svin Helovīnu, ja to dara cieņpilni, nenodarot postījumus un nepazemojot citus.

Manuprāt, skolas uzdevums ir bērniem dot to otru platformu, uz kuras dzīvē atsperties: mācīt tautasdziesmas, saglabāt latviešu folkloru un nodot nākamajām paaudzēm. Visai skolai uz šodienu bija mājasdarbs – uzrakstīt uz lapas vienu tautasdziesmu. Tās mēs izlikām, izveidojām tautasdziesmu jostu, apvijot skolas gaiteņus. Jauki, ka bērni lasa un priecājas, kā savus darbus noformējuši.

Šodien notika arī erudītu konkurss 5.–9. klasēm par latvisko dzīvesziņu. Prieks, ka daudz jauniešu šo tēmu pārzina. Ir arī tautasdziesmu maratons sākumskolai – no katras klases izvirzīti četri skolēni, kuri visvairāk tautasdziesmu var norunāt no galvas. Šodien mums izdevies skolā uzburt to latvisko izjūtu.”

Visvairāk tautasdziesmu iemācījušies Valters Tovstuļaks (1. kl.), Šarlote Šlegelmilha (2. kl.), Anna Tropiņa (3. kl.) un Meldra Astiča (4. kl.). Meldra zina 28: „Sāku mācīties pirms dažām dienām. Pirmajā iemācījos sešas, pēc tam pārējās. Manuprāt, tautasdziesmas ir viegli atcerēties. Man patīk mācīties no galvas arī dzejoļus.”
Komentāri
Ilze
2019. gada 8. novembrī, 12:32
Ieviesusies kļūda rakstā, nevis Daina bet gan Aina Tovstuļaka.
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.