Aizvērt

Asuškas, žoga rauši, cūkas kuņģis un Kaldauņu zupa

2019. gada 1. novembrī, 02:00
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Asuškas, žoga rauši, cūkas kuņģis un Kaldauņu zupa
Anna Vizuma sklandrausīšus pārklāj ar krējumu. Viņai asistē citas Kuldīgas tehnikuma kursu apmeklētājas Gundega Kiršteine, Una Vecbērza un Anda Maslobojeva.
Foto: Katrīna Spuleniece-Aišpure
„Labi pasniedzēji, jauka kompānija un noderīgas zināšanas,” tā sestdien atzina četras rojenieces, kas Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā saņēma apliecību par to, ka beigušas neformālās izglītības kursus par latviešu ēdieniem.
Pasniedzēju Ievas Misānes un Aivara Varņecka vadībā Una Vecbērza, Gundega Kiršteine, Anna Vizuma un Anda Maslobojeva divus mēnešus mācījās programmā Latvisko ēdienu gatavošanas tradīciju saglabāšana.

Profesionālais pavārs, Vandzenes viesu mājas un kafejnīcas Ēmužas īpašnieks A.Varņeckis pastāstīja, ka piektdienu vakaros un sestdienās nodarbības notikušas Rojas vidusskolas mājturības kabinetā. Aktīvās dāmas gandrīz visas saistītas ar ēdināšanu, bet, kā atzina U.Vecbērza, Rojā vakaros neesot īpaši daudz, ko darīt, tādēļ izvēlējusies kursus. Visas cer, ka nākotnē tehnikuma programmās varēs mācīties vēl.

Kursu noslēguma dienā viņas gatavoja katra savu ēdienu. Pavāre un konditore G.Kiršteine izvēlējusies Kaldauņu zupu no muižas laika pavārgrāmatām. Dārzeņu buljonā vārīti pašgatavoti pelmenīši, kas pildīti ar cūku iekšējiem taukiem un ceptiem sīpoliem. Gundega smējās: sīpoli viņai negaršo, bet šajā kombinācijā esot ļoti labi. Latgales asuškas jeb biezpiena plācenīšus saldā krējuma mērcē gatavoja Una, bet Anna bija ķērusies pie žograušiem, kas pašai ļoti garšo, un burkānu masu viņa uzlaboja ar āboliem un biezpienu. Annas ģimenei piederot viesu māja Rojā, un pēc kursiem viņa ir apņēmības pilna viesiem pati arī taisīt ēst. Mājražotāja Andra savā uzņēmumā Stagarēni gatavo dažādu zivju produkciju, bet eksāmenā darbojās ar cūkas kuņģī pildītu maltās gaļas un burkānu sacepumu. Skolotājs Aivars priecājās par savu atradumu – vārītiem kartupeļiem, ko svaigumam sajauc ar rīvētiem melnajiem rutkiem. Viņš atzina, ka pirms kursiem latviskos ēdienus pētījis cītīgi.

Pirms visi sēdās pie audzēkņu dekorētā galda, tehnikuma direktore Dace Cine teica paldies par uzticēšanos: „Ja pieaudzis cilvēks pēc darba vēlas mācīties, tā mums ir liela atbildība, jo jāsniedz maksimāla kvalitāte.” Viņa kursantes apbēdināja, ka šajā programmā drīkst pabeigt tikai vienus kursus, toties solīja Rojā rīkot meistarklases pēc iedzīvotāju pieprasījuma. Pirms daudziem gadiem tādas bijušas arī Alsungā, esot sarunas ar Jaunpili.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.