Aizvērt

Top filmiņa Padurei

2019. gada 25. oktobrī, 00:35
Raksta autors: Inguna Spuleniece
Top filmiņa Padurei
Friča Brīvzemnieka Rīgas pamatskolas aušanas pulciņa vadītāja Sarmīte Sedliņa bērniem māca, ka animācijas filmai dekorācijas var tapt arī no pērlītēm.
Foto: Lāsma Reimane
Visu nedēļu Padures muižā notika animācijas darbnīcas bērniem, un līdz janvārim Padure tiks pie savas filmiņas.
To rīkoja Padures bibliotēka sadarbībā ar pieredzējušo animatori Daci Liepu un viņas draugiem. Bērni no Padures, Kuldīgas, Rīgas un Salaspils no sākuma klausījās stāstnieces Alises Volanskas spoku stāstus un teiksmas par pagastu, bet pēc tam trīs dienas tēlus zīmēja un pērļoja, lai veidotu filmu. Animatore Silva Liepa smējās, ka pēc spoku stāstu vakara pieaugušajiem, kuri muižā nakšņoja, naktī atnācis spociņš. Izrādījies gan, ka tā ir pele, kas atradusi papīriņu ar kēksa drupačām. D.Liepa un bērni atzina, ka spoku stāsti bijuši diezgan bailīgi – par neredzamiem zirgiem, stirnām, lapsām, suņiem. Filmiņā noteikti būšot mežs, dīķis, Padures muiža, aleja.

Ar līdzīgiem projektiem D.Liepa izbraukājusi visu Latviju: „Tādas darbnīcas vadu jau visu šo gadsimtu. Aizsākums bija tad, kad studija Dauka veidoja filmu Neparastie rīdzinieki. Animācijas mākslinieki savu darbu padara pirms tam, kad filma oficiāli skaitās pabeigta. Tad līdz nākamajam projektam iestājas pauze – vismaz pusi gada. Man ir četri bērni, iespējams, tāpēc tukšajos brīžos sāku rīkot darbnīcas. Animāciju mācu arī 3x3 nometnēs. Bērni ir uztaisījuši tik daudz filmu par spokiem, princesēm, pasakām, muižām! Lielākā daļa ieliktas vietnē YouTube.”

Kāpēc Padurē? D.Liepa skaidro: „Ir lielie projekti, kurus finansē Valsts kultūrkapitāla fonds un citi, bet ir arī mazie, kuros bērni gatavi darboties, bet nauda tiem nav iedota. Šis ir mazais projekts, kurā visi pasniedzēji strādā prieka pēc, arī tāpēc, ka vakaros mums patīk staigāt pa Kuldīgu. Dzīvoju Salaspilī, un turienes bērni iemācījušies jauna vietējā komponista Aināra Krastiņa dziesmu, kurai klāt vajag animāciju. Bijām paredzējuši taisīt filmiņu par Svitenes muižu, bet lielo naudu nedabūjām, un mūsu partnere, Svitenes mākslas skolas direktore aizgāja no darba. Dziesma par kokiem un seniem laikiem ir, SIA Pērļotava no Rīgas iedeva nelielu naudiņu. Ļoti nopriecājāmies, kad Padures muižas saimnieks Jānis Lazdāns piedāvāja šeit strādāt. Tā nu projekts atvēlies uz Paduri. Mazās darbnīcas ir pat labākas, jo katra bērna darbiņu varēsim filmā parādīt. Iepriekšējais lielais projekts bija par Drabešu muižu – tur bērnu bija ļoti daudz, tādēļ katra zīmēto ievietot īsā filmiņā ļoti grūti.”

Vienu dienu Padures bērni strādāja kopā ar Friča Brīvzemnieka Rīgas pamatskolas aušanas pulciņu. Kamēr skolotāja Sarmīte Sedliņa vietējiem mācīja dekorācijas pērļot, rīdzinieki zīmēja. Nākamajā dienā te viesojās privātās pirmsskolas izglītības iestādes Zeltābele audzēkņi, bet pēdējā dienā – Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas audzēkņi ar skolotāju Inu Ozolu.

Padurnieki apmeklējuši visas nodarbību dienas. Lineta Zīberga: „Mamma teica, lai atnākot, būšot jauki. Man animācijas filmas patīk, tagad mācāmies taisīt paši.” Kuldīdznieks Edgars Ulpe papildina, ka ļoti gribējis redzēt, kā tās filmas top.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.