Aizvērt

Bērni lasa kopā ar suņiem

2019. gada 25. oktobrī, 00:25
Raksta autors: Iveta Grīniņa
Bērni lasa kopā ar suņiem
Kuldīgas bibliotēkā ar bērniem grāmatiņu lasa Ventspils kanisterapijas komandas dalībniece Kella.
Foto: Lāsma Reimane
Kuldīgas bibliotēkas bērnu literatūras centrā pirmo reizi viesojās suņi no Ventspils kanisterapijas komandas. 30 bērnu kopā ar četrkājainajiem draugiem lasīja grāmatu "Pelītes Pērlītes brauciens ar gultu" un mācījās krāsas.
.
Vispirms lasīja 1.–4. klases skolēni, pēc tam – pirmsskolas bērni. Pēc tam bija iespēja ar suņiem pastaigāties un tos pabužināt. Uz Kuldīgu dzīvniekus atveda Sintija Neimane, Jana Berka un Linda Martinsone.

Pavasarī aicinās vēlreiz

„Sunīši jau laikus saņēma grāmatiņas no mūsu bibliotēkas un mācījās lasīt,” saka centra vadītāja Rūta Beltiņa. „Liels prieks, ka izdevās tos uzaicināt un ka bērni brīvlaikā var uz šādu nodarbību atnākt. Saskarsme ar dzīvnieku vien rada ļoti pozitīvas emocijas. Visiem mājās šādas iespējas nav. Lasīt kopā ar suni ir kaut kas īpašs. Atsaucība ir liela, un ceru, ka pavasarī pasākumu atkārtosim.”

Pat nemana, kā mācās

Ventspils kanisterapijas komandā ir ap desmit trenētu suņu. S.Neimane uzsver, ka šādai terapijai ir daudz novirzienu: „Pasaulē to izmanto ārstniecībā, Latvijā tik plaši tas vēl nav. Mēs suņus vairāk izmantojam pedagoģijā, jo trīs saimniekiem ir pedagoga izglītība. Strādājam ar bērniem, kuriem ir garīgās attīstības traucējumi, un vienkārši motivējam kā šeit, Kuldīgas bibliotēkā. Suns vienmēr rada prieku. Manējais skolā strādā ar bērniem, kuriem ir attīstības traucējumi. Tur katram ir mērķis, kas jāsasniedz, un suns palīdz. Bērni reizēm pat nemana, ka mācās. Piemēram, sunītim jāapēd noteikts skaits graudiņu, un bērns mācās skaitīt. Vai arī ar graudiņiem jāizliek suņa vārda pirmais burts. Bērniem tā šķiet spēle, nevis mācīšanās.”

Skolotājs Vinnijs

S.Neimane turpina: „Nav konkrētas šķirnes, kas būtu piemērota kanisterapijai. Visu nosaka dzīvnieka temperaments un raksturs. Sunim jābūt draudzīgam un ne tikai paklausīgam, bet arī saprātīgam. Piemēram, paklausīgs suns skrien pēc pamestas bumbiņas, neko citu neievērojot. Kanisterapijas suns izvērtē, vai tam ceļā nav bērns, un uzmanās, vai varbūt bumbu ir paņēmis bērns – tad viņš to nost neņem. Reizi gadā suņi liek eksāmenu, jo gada laikā kaut kas var mainīties. Ir arī tādi, kuri eksāmenu noliek, bet praktiski nestrādā.”

Suņu īpašnieces ar kanisterapiju nodarbojas brīvajā laikā. Visvairāk tiek strādāts Ventspils krīžu centrā, bibliotēkā, atbalsta centrā Cimdiņš, bet, piemēram, Vinnijs ar saimnieci, speciālo pedagoģi, trīs reizes nedēļā darbojas Ventspils 2. pamatskolā, kur viņš ir skolotājs Vinnijs.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.