Aizvērt

Rudbāržos atklāts Āfrikas cūku mēris

2022. gada 8. jūlijā, 17:14
Raksta autors: Alberts Dinters
Rudbāržos atklāts Āfrikas cūku mēris
Šodien, 8. jūlijā, Rudbāržu pagastā sasaukta Kuldīgas novada domes civilās aizsardzības komisijas sēde, jo vienas saimniecības divās fermās mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM).
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistare apstiprina, ka šogad Latvijā pirmais uzliesmojums atklāts kādā mājas cūku novietnē Rudbāržos. PVD tur ievieš slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un notikumu epidemioloģiski izmeklē. Lai perēkli likvidētu un nepieļautu slimības izplatību, visas cūkas – vairāk nekā 1500 – tiks likvidētas.

Ap novietni noteikta karantīnas zona: trīs kilometru rādiusā ir aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Citās novietnēs šajā teritorijā PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselību un biodrošības prasību ievērošanu. Tām, kas atrodas karantīnas zonā, aizliegts dzīvniekus pārvietot no saimniecības uz saimniecību, kā arī cūkas un cūkgaļu izvest ārpus abām zonām.

Rudbāržu pagasta pārvaldes vadītāja Inese Ivāne skaidro, ka šajā reizē nolemts: pašvaldības pārstāvji presei komentārus nesniegs.

Kurzemniekam ir zināms, ka slimība konstatēta zemnieku saimniecībā Kalna dzenīši. Laikraksts sazvanījās ar īpašnieces Lindas Drebotes vīru Vasilu, bet viņš pa telefonu atbildēja, ka neesot laika runāt.

Kurzemnieks sazinājās arī ar SIA Korkalns vadītāju Jāni Podnieku, kurš pastāstīja, ka šajā cūku kompleksā pašlaik nav nekādu pazīmju, ka sērga tur būtu nonākusi, un tiekot darīts viss, lai ievērotu piesardzību.

Jāatgādina, ka jau 2020. gadā ĀCM skāra teju 10 000 Korkalna cūku, savukārt Kalna Dzenīšos – vairāk nekā 1700. Novietnes atrodas pusotra kilometra attālumā. Pirms diviem gadiem tika iznīcināts vairāk nekā 11 500 dzīvnieku.

Pagasta vadītāja I.Ivāne stāsta, ka pirms tam cūku mēris konstatēts meža dzīvniekiem, jo vairākus mēnešus pēc kārtas mežā atrastas kritušas cūkas, kuras mednieki norokot, lai mājas cūkām briesmas nedraud. Aprīlī atrastas divas, maijā un jūnijā – pa vienai, un pēc laboratoriskajiem izmeklējumiem slimība tām apstiprināta. PVD pārstāve I.Meistare informē, ka šogad ĀCM konstatēts 449 meža cūkām 24 novados.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.