Aizvērt

Likvidē ar Āfrikas cūku mēri slimos mājlopus

2020. gada 7. jūlijā, 15:43
Raksta autors: Alberts Dinters
Likvidē ar Āfrikas cūku mēri slimos mājlopus
Foto: Alberts Dinters
Kurzemnieks jau vēstīja, ka Gudenieku pagasta saimniecībā Krauļi Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) mājas cūkām konstatējis Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Lai nepieļautu slimības izplatīšanos, šodien, 7. jūlijā, visas saimniecībā esošas cūkas likvidētas.
Nav zināms, no kurienes

Saimniecībā atradās 31 cūka – trīs sivēnmātes un citi dažāda vecuma suķi. Visi mājlopi tika iznīcināti, to paveica speciāli no Rīgas atbraukusi Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) komanda. Vēlāk pēc kautķermeņiem ieradās speciāli aprīkota automašīna no firmas Grow Energy, lai beigtos dzīvniekus nogādātu biogāzes ražošanas uzņēmumā, kur tos pilnībā likvidēs. Jau pēc tam visā saimniecībā tiks veikta dezinfekcija, šī vieta tālāk risku neradīs, un pēc laika saimniecībā atkal varēs nodarboties ar cūkkopību. Kā ĀCM nonācis saimniecībā, pašreiz vēl nav zināms.

Jau no vakardienas, 6. jūlija, ir noteiktas karantīnas zonas. Aizsardzības zona 3 km rādiusā, bet uzraudzības zona – 10 km rādiusā ap slimības skarto saimniecību. Tā skars Turlavas, Ēdoles, Īvandes, Kurmāles un Gudenieku pagastus Kuldīgas novadā, bet Aizputes novadā Lažas pagastu, Pāvilostas novadā Sakas pagastu un Alsungas novadu. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis. Īpaša uzmanība būs pievērsta cūku, kā arī cūkgaļas produktu pārvadāšanai.

Ierobežojumi attieksies uz cūkkopību, dzīvo cūku izvešanu no saimniecībām. Svaigas gaļas aprite tur iespējama tikai ar PVD izdotām atļaujām.

Slimība nekur nav pazudusi

Kā "Kurzemniekam" pastāstīja PVD veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga, ĀCM arī mežacūkām vēl jo projām tiekot konstatēts, tas nekur nav pazudis.

„No šīs puses ir bijuši signāli, ka padsmit kilometrus attālāk meža cūkām ir konstatēts Āfrikas cūku mēris,” skaidro K.Lamberga. „Tā apkarošana iet roku rokā ar iedzīvotāju ziņošanu par atrastām, beigtām mežacūkām.”

Ja Dienvidkurzemes reģionu salīdzina ar Ziemeļvidzemi vai Latgali, tad tur ir novērojami atsevišķi ĀCM uzliesmojumi, bet šeit mēris vēl jo projām izplatoties akūtā stadijā.

Cūkkopjiem ir jāpievērš uzmanība tam, kā uzvedas viņu mājlopi. Ja tiek pamanīts, ka kādai no cūkām ir pazudusi apetīte, vērojams pastiprināts nogurums un paaugstināta temperatūra, ir jāziņo PVD. Tāpat ir jāziņo, ja ganāmpulkā atrod pēkšņi nobeigušos dzīvnieku.

Vairāk 10. jūlija "Kurzemniekā" ŠEIT un drukātajā avīzē.


Komentāri
Marta Šternberga
2020. gada 7. jūlijā, 20:20
Tad kādēļ ir uzlikts liegums gaļas liellopu saimniecībai ievest un izvest lopus? Kurai nav sakara ar cūkām.
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.