Aizvērt

Vēsais pavasaris sējumiem labvēlīgs

2020. gada 22. maijā, 04:51
Raksta autors: Daina Tāfelberga
Vēsais pavasaris sējumiem labvēlīgs
Foto: Lāsma Reimane
Krāšņi saziedējuši rapša lauki – ziema tiem nav daudz kaitējusi, savukārt lēnais pavasaris veicina vienmērīgu augšanu un mazina kaitēkļu izplatību.
„Braukāju un apskatu ne vien mūsu, bet arī citu ziemājus ārpus novada un tālāk – visur izskatās diezgan labi,” teic SIA Upeskalni AB saimniecības daļas vadītājs Normunds Feters-Fekters. „Rapsis šogad sāka attīstīties un uzziedēja nedaudz agrāk, bet pārāk garš nav izaudzis, toties stublāji ir ļoti dūšīgi. Daudziem šis saulainais, bet vēsais pavasaris nepatīk, bet graudkopji var priecāties, jo augi no zemes vajadzīgās barības vielas uzņem vienmērīgi, neizstīdzē par ātru. Arī kvieši un citi ziemāji izskatās labi, tāpat vasarāji skaisti sadīguši. Vēl tikai vajadzētu, lai uzlīst.”

Tā kā vēsums nepatīk kaitēkļiem, šopavasar sējumus pret tiem tikpat kā nevajadzēja miglot, bet tikai apstrādāt ar mikroelementiem un papildu mēslojumu. Tiesa, nezālēm vēsums netraucējot.

Pēc N.Fetera-Fektera vērojumiem, ziemā izsalis ļoti maz – atsevišķās vietās, kur lietainā rudens un agrā pavasara dēļ bija izveidojušās peļķes, īpaši mālainajās vietās. Tas skatu uz laukiem mazliet izraibinājis, tomēr pārsēt nav bijusi vajadzība.

Ņemot vērā pēdējo gadu neprognozējamos un krasi mainīgos laika apstākļus, graudkopji šķirņu izvēlē biežāk priekšroku dodot ziemcietībai. Latvijā ienāk jaunas šķirnes ar ievērojami augstāku ražas potenciālu, tomēr svarīgākā ir augu izturība pret dabas kaprīzēm. Ražu var panākt ar pareizām audzēšanas metodēm, bet, ja ziemā nav sniega un ir ilgstošs kailsals, ražīgumam nebūs lielas nozīmes.

Rapšu audzēšanā joprojām pastāv strīds par miglošanas ietekmi uz biškopību. Upeskalni AB parasti ar kaimiņiem vienojas, bet šogad nav bijis vajadzības. „Citus gadus, kad daudz kukaiņu, strādājām pa naktīm,” tā saimniecības vadītājs. „Bet tagad kukaiņu nav, tātad indi smidzināt nevajadzēja. Mēslojums nekādi nekaitē, arī slimību ierobežotājs ir atļauts.”

 
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.