Aizvērt

Diskutē par meža nozares izaicinājumiem

2020. gada 28. februārī, 00:03
Raksta autors: Alberts Dinters
Diskutē par meža nozares izaicinājumiem
Saldū uz diskusiju sanākušie sprieda par aktuālo mežu apsaimniekošanā un kokrūpniecībā.
Foto: Alberts Dinters
Kādi faktori mežsaimniekiem un kokrūpniekiem traucē darbību paplašināt? Saruna par darbaspēku, resursu apsaimniekošanu, nodokļu sistēmu un investīcijām nesen notika Saldus novada domē.
Ieradās domes vadība, Zemgales un Kurzemes uzņēmēji, Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdis Arnis Muižnieks un Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss. Starp sanākušajiem – arī uzņēmēji, kuri vada divus lielus kokapstrādes uzņēmumus: Stiga RM, kas darbojas arī Kuldīgā, un Kurekss.

Kā galvenais iemesls, kas kavē darbību paplašināt, minēts darbaspēks. Daļa darbinieku ir tādi, kuri ilgi neturas vienā vietā. Tāpat tika uzsvērts: lai sagatavotu labu produkciju, nākas ieguldīt naudu apmācībā, jo reti kurš darbā stājas ar pietiekamām zināšanām. Kā uzsvēra uzņēmēji, darbinieku mainību ietekmē arī tas, ka daudzi līdz darbavietai mēro lielu ceļa gabalu un nav iespēju visiem nodrošināt dzīvesvietu. No Saldus puses meža īpašniekiem bija dzirdams, ka augstskolu beidzēji nereti esot tik slikti apmācīti, ka nespējot atšķirt vienu koku sugu no citas. Izskanēja ne tās pozitīvākās atsauksmes par Latvijas likumiem un par Valsts meža dienestu, kura darbinieki mežu īpašniekiem svarīgo nereti neizskaidro, tā vietā baidot ar administratīvo atbildību.

Lai gan teju katrs no sanākušajiem minēja kādu negatīvu piemēru, beigās tomēr tika secināts, ka Kurzemes kokrūpniecības un mežu apsaimniekošanas kopējās tendences ir pozitīvas.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Pievieno jaunu komentāru:

Lūdzu autorizējies, lai komentētu.
Aicinājums
Ja jums ir interesanta informācija par kādu notikumu (vai jau notikušu, vai gaidāmu), dodiet ziņu mūsu portāla redakcijai: redakcija@kurzemnieks.lv.
Aptauja
Vai esat gatavs atbilstoši šī brīža apstākļiem taupīt:
pilnībā gatavs un jau dzīvoju taupīgāk, ierobežojot ikdienas tēriņus,
vēl nezinu, kur un kā ietaupīt,
nepieņemu situāciju un to, ka tagad ikdienā no kaut kā jāatsakās,
taupīt negrasos,
neesmu domājis par šo jautājumu.